Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że ceny mięsa na rynku światowym nadal są bardzo wysokie. Jak szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, indeks cen mięsa wzrósł w listopadzie o 0,4 proc. Wynosi on obecnie 177,2 pkt. (czyli ceny są o 77,2 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04) i jest jedynie nieznacznie niższy od rekordowej wartości 180,4 pkt. zanotowanej w kwietniu 2010 roku. Nadal mięso jest droższe niż podczas poprzedniej fali wzrostów cen w 2008 roku.
Na rynkach światowych w listopadzie najbardziej drożała wieprzowina. Ceny pozostałych gatunków mięsa w zasadzie się nie zmieniły. Przeciętne ceny mięsa w jedenastu miesiącach 2011 r. były o 17 proc. wyższe niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. W stosunku do ubiegłego roku najbardziej podrożały baranina i wołowina.