Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Drogi cukier uderzy w firmy

5 stycznia 2016
Branża spożywcza może słono zapłacić za cukier. Przetwórcy oceniają, że zaporowe ceny proponowane przez producentów słodkiego surowca są abstrakcyjne - stwierdza "Puls Biznesu".

- W tym sezonie to producenci cukru już naprawdę przesadzili. Proponują nam zawarcie rocznego kontraktu z ceną 800 EUR za tonę, podczas gdy w 2010 roku zawarliśmy podobny kontrakt po cenie 500 EUR za tonę. To dla nas zupełnie abstrakcyjna, trudna do zaakceptowania sytuacja - mówi osoba z kierownictwa znanej firmy spożywczej.

Skoku cen cukru obawiają się nie tylko producenci słodyczy i cukiernicy, ale także wytwórcy napojów, jogurtów, przetworów owocowych i koncentratów spożywczych.

Firmy przewidują, że duży wzrost cen surowca wymusi podwyżkę cen gotowych wyrobów, ograniczy popyt konsumentów, co odbije się na wynikach sprzedaży i rentowności biznesu. Liczą jednak na rozsądek producentów cukru. Nakręcanie irracjonalnej spirali cen, uderza w przetwórców i konsumentów, ale w dłuższej perspektywie także w biznes cukrowy - argumentują.

Tylko jeden z czterech koncernów kontrolujących rynek cukru w Polsce odpowiedział na pytania w sprawie cen. Krajowa Spółka Cukrowa twierdzi, że sytuacja nie jest napięta, jednak nie ujawnia jakie ceny proponuje, powołując się na tajemnicę handlową. Podkreśla, że ceny nie są nikomu narzucane, lecz są zawsze przedmiotem negocjacji.



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę