FAMMU/FAPA podała, że ceny hurtowe wołowiny w Wielkiej Brytanii pozostają na wyjątkowo wysokim poziomie, o czym decyduje niska podaż oraz spadek obojów bydła. W I kwartale br. ubito na Wyspach 647,2 tys. sztuk bydła, tj. o 9 proc. mniej niż przed rokiem.
Niska produkcja wpłynęła na wzrost cen żywca wołowego oraz mięsa w hurcie. Pod koniec kwietnia br. ceny cieląt w wieku 6-12 miesięcy życia oraz w wadze poniżej 300 kg kształtowały się na poziomie 267,31 euro/100 kg, tj. były o 43 proc. wyższe niż przed rokiem.
Ceny wolców R3 zwiększyły się o 22 proc. do 404,40 euro/100 kg (waga poubojowa). W tym samym czasie ceny hurtowe rumsztyka oraz zrazów wzrosły po 9 proc. odpowiednio do 13,6 funtów/kg oraz 9,98 funtów/kg.