FAMMU/FAPA podaje, że ceny wieprzowiny na rynku ukraińskim w ostatnim czasie stale rosną. W sierpniu br. notowania zwyżkowały o 0,5-1 USD/kg. Na jesieni przewiduje się 5-7 proc. wzrost cen.
Najwyższa cena detaliczna mięsa wieprzowego na Ukrainie to obecnie 70 UAH/kg (8,7 USD/kg). Główną przyczyną wysokich cen jest ograniczenie pogłowia trzody chlewnej i liczby gospodarstw hodowlanych oraz wzrost kosztów produkcji. W porównaniu z 2010 r. pogłowie świń w tym kraju zmniejszyło się o 200 tys. szt.
Obecnie liczebność stada wynosi niewiele ponad 8 mln szt. Zgodnie z Krajowym Programem Rozwoju Hodowli Trzody Chlewnej, do 2015 r. planuje się zwiększenie pogłowia świń na Ukrainie do 12 mln szt. Według agencji analitycznej AgriSurvey, od początku 2011 r. sprowadzono do kraju 12,3 tys. ton słoniny, głównie z Polski, Niemiec i Holandii. Ukraiński eksport słoniny wyniósł w tym czasie 18 tys. ton, a głównym odbiorcą była Rosja.