FAMMU/FAPA podała, że w 2012 r. ceny jagnięciny na rynku światowym pozostawały na wysokim poziomie, co wynikało przede wszystkim z ograniczonej podaży tego gatunku mięsa.
W krajach UE cena ciężkich jagniąt wzrastała aż do maja minionego roku, po czym osłabła, ale już od połowy czerwca zamiast sezonowo spadać, zaczęła ponownie się umacniać za sprawą niskiej produkcji.
W październiku 2012 r. wynosiła ona średnio dla całej Wspólnoty około 474 EUR/100 kg, co oznacza, że była o 11 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną dla tego miesiąca z lat 2007-2011. W tym samym czasie średnia cena lekkich jagniąt kształtowała się na średnim poziomie 628 EUR/100 kg i była o 4 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną dla października z lat 2007-2011.
W całym 2012 roku średnie ceny ciężkich oraz lekkich jagniąt dla całej Unii wynosiły odpowiednio 499 EUR/100 kg oraz 600 EUR/100 kg, co oznacza, że były o 1,1 proc. oraz 2,3 proc. wyższe w porównaniu ze średnimi cenami z 2011 r. Na początku stycznia 2013 r. ceny zarówno lekkich jagniąt, jak i ciężkich jagniąt kontynuowały trend spadkowy.