Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Droga i poszukiwana żywność z regionalnych ras zwierząt

1 sierpnia 2007
Tradycyjne odmiany zwierząt i roślin powracają na polską wieś. Popyt na żywność z nich jest duży, a konsumentów nie odstraszają nawet wysokie ceny. Tylko rolnicy nie nadążają z hodowlą

Jaja zielononóżki kuropatwianej są znacznie droższe od zwykłych jaj kur z chowu klatkowego. Ale przedsiębiorstwo Czachorowski z Gdańska sprzedaje każdą ich ilość, jaką tylko może dostarczyć na rynek. Produkt skierowany do wymagających konsumentów okazał się strzałem w dziesiątkę. Jaja znoszone przez kurę polskiej rodzimej rasy mają proporcjonalnie większe żółtko, a przy tym zawartość cholesterolu mniejszą o 30 proc. - Największy problem mamy ze znalezieniem hodowców. Jest to bardzo rzadka rasa kur znoszących średnio jedno jajo na dwa dni. Ponadto nie może być stresowana i wymaga wolnego wybiegu, więc jej jaja są drogie -tłumaczy Barbara Budzyńska, dyrektor handlowy firmy Czachorowski.

Zielononóżkę kuropatwianą od 1894 roku uznaje się za polską rodzimą rasę. Kury mają charakterystyczne upierzenie i zielone skoki - stąd się wzięła ich nazwa. Do lat 60. były powszechnie trzymane na wsiach, potem jednak zostały wyparte z rynku, bo nie nadają się do chowu fermowego.

Świetny ser z mleka czerwonej krowy

Na wsi następuje renesans tradycyjnych polskich zwierząt gospodarskich i odmian roślin. Doceniają je nie tylko rolnicy, którzy dostają unijne dopłaty do hodowli lokalnych ras zwierząt gospodarskich, ale także przedsiębiorcy. Po fascynacji masową produkcją teraz odkrywają zdrowszą i smaczniejszą żywność. - Szukaliśmy czegoś, co mogłyby jeść nasze małe dzieci, i tak narodził się pomysł na produkty z mięsa świni złotnickiej pstrej, rasy typowej dla Wielkopolski - wspomina Ryszard Gordon, kierownik handlowy przedsiębiorstwa Rolmięs z Łabiszyna, które prowadzi własną hodowlę trzody.

Świnia złotnicka zachowała cechy prymitywnej rasy odpornej na stres i choroby. Jest przy tym mało wymagająca, a jej mięso wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi ze względu na dużą warstwę słoniny. Rasę wyhodował oddział poznańskiej Akademii Rolniczej w Złotnikach, która nadal kontroluje hodowlę. - Czasami jedziemy nawet 100 kilometrów, by kupić od rolników takie świnie -narzeka Ryszard Gordon.

Na Podlasiu i Mazurach prawdziwą karierę zaczynają robić krowy polskie czerwone. Kiedyś ta odmiana była rozpowszechniona w całej Europie, ale została wyparta przez krowy rasy HF. Dziesięć lat temu Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków kupiło kilka czerwonych krów i rozdało rolnikom mającym łąki nad Narwią. - Wymagaliśmy tylko, by pasły się na łąkach. Są gatunki ptaków, które idą za krowami i z nimi żerują, np. batalion. Krowie polskiej czerwonej wystarcza pożywienie znalezione na naszych łąkach, a rasa holsztyńsko-fryzyjska tym się już nie zadowoli -zauważa Roman Kalski, prezes PTOP.

Rolnicy szybko odkryli, że czerwone krowy dają mleko z wysoką zawartością tłuszczu, białka i masy suchej oraz krótkim czasem krzepnięcia, więc idealnie nadaje się ono do produkcji serów. Nawet kilka krów w gospodarstwie podnosi jakość mleka. - Każda krowa czerwona polska szybko znika z rynku, jest wielu chętnych do kupna tej rasy -twierdzi Roman Kalski.

Dopłaty do tradycyjnych ras

Unijne fundusze na lata 2007 - 2013 wprowadzą dodatkowe dopłaty do hodowli większej liczby tradycyjnych odmian i ras zwierząt. Jedne z największych dotacji będą przysługiwały na utrzymywanie starych sadów. Nie wszystkie uprawy spotykają się jednak z entuzjazmem polskich rolników, mimo potencjalnie dużych zysków. - Sprzedaję dużo produktów z orkiszu, większość jednak pochodzi z Czech, bo tam jakość ziarna jest znacznie lepsza od polskiego - tłumaczy Krystian Goliński handlujący w Nowym Sączu zdrową żywnością.

Cena orkiszu jest kilkakrotnie wyższa niż pszenicy, zboże rośnie bez nawozów nawet na marnej glebie, ale też daje niższe plony, a jego twarde kłosy nie nadają się do zbierania przez kombajny. A rolnicy nie chcą się męczyć przy żniwach.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę