Jak podała FAMMU/FAPA, w 2012 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1 mld EUR i było o 15,5 proc. wyższe od wyników z 2011 r.
Wolumen eksportu zwiększył się o 18 proc. do 580,2 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 14 proc. do 1178,9 mln EUR.
Średnia jednostkowa wartość wywozu była niższa w skali roku o 3,3 proc. i wyniosła 2,03 EUR/kg. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 17 proc. do 518 tys. toin, a wartość wzrosła o 12 proc. do 1017,1 mln EUR.
W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso kurcząt. Dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósł o 17 proc. do 46,5 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 18 proc. do 114,1 mln EUR.
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja. Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Hongkong i Benin.
Wartość eksportu żywca drobiu z Polski wzrosła w ubiegłym roku o 32 proc. do 45,4 mln EUR. Ukraina pozostała największym odbiorcą polskich piskląt, a wartość wywozu w tym kierunku wzrosła o ponad połowę.
Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2012 r. wyniosła 111,9 tys. ton i była o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 4 proc. do 160,2 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 3 proc. pod względem wartości. Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Słowacja i Czechy.
Wielkość przywozu mięsa drobiowego wzrosła o 27 proc., natomiast jego wartość - o 9 proc., największa wartość zakupów pochodziła z Niemiec, Włoch i Wielkiej Brytanii.
W 2012 r. obniżył się przywóz przetworów drobiowych do Polski, jego wolumen zmalał o 5 proc., a wartość o 4 proc. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Wielką Brytanią na czele.
8858264
1