Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w dniach 22-24 sierpnia na Zamku w Gniewie, województwo pomorskie organizuje XI edycję Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.
W tym roku zadaniem kucharzy uczestniczących w mistrzostwach będzie przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady . W mistrzostwach uczestniczyć będą 2-osobowe zespoły składające się z profesjonalnych kucharzy ( bez ograniczenia wiekowego ) Konkurs zorganizowany będzie w formie sztafety kulinarnej, w której każdy członek ekipy (kucharz) wykonuje: zupę rybna z dorszem (I członek ekipy),danie główne z dorszem (II członek ekipy KAPITAN) i deser z wykorzystaniem czekolady czarnej i malin (razem dwóch członków ekipy)
Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpi o godzinie 20:00 podczas Gali Dinner, na dziedzińcu zamkowym.
Program mistrzostw
Piątek, 22 sierpnia 2014
do 18:00 – zakwaterowanie uczestników biorących udział w konkursie, jurorów i gości dorszowych żniw w Hotelu Gniew w Gniewie ul. Zamkowa 3
19:00 – Kolacja w formie bufetu
20:30 – Odprawa ekip biorących udział w konkursie
Sobota, 23 sierpnia 2014
od 7:00 – Śniadanie
10:00 –18:00 – Konkurs kulinarny
20:00 – Gala w Sali Rycerskiej przygotowana przez załogę Restauracji Marysieńka prowadzoną przez szefa kuchni Mariusza Gachewicza
20:30 – Ogłoszenie wyników XI Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa”
21:30 – Program artystyczny
Niedziela 24 sierpnia 2014
7:00-10:30 – Śniadanie
11:00 – Wspólne zdjęcie