biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

DODR członkiem Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska

5 stycznia 2016
W sobotę 12 maja podczas Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych, który miał miejsce  na terenie Hali Stulecia we Wrocławiu, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu otrzymał certyfikat członkowski Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.
Funkcjonowanie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zapoczątkowali Szwedzi oraz Duńczycy w 1995 roku. Dziś skupia ona regiony członkowskie z całej Europy, a ich wspólnym celem jest rozwój poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów oraz kultywowanie tradycji kulinarnych.
O członkostwo mogą ubiegać się ogrodnicy, rolnicy, przedsiębiorstwa rybackie, przetwórcy żywności, restauratorzy i inne punkty gastronomiczne, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni związani z produkcją, przetwórstwem czy sprzedażą żywności wysokiej jakości.
W czerwcu 2011 roku również Dolny Śląsk stał się pełnoprawnym, certyfikowanym członkiem Sieci.
Certyfikat oraz tablica z logo Sieci w postaci białej czapki kucharskiej na niebieskim tle zobowiązuje uczestników do używania lokalnych produktów wysokiej jakości, podkreślania pochodzenia czy kultywowana dolnośląskiego dziedzictwa kulinarnego.


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę