Jak informuje FAMMU/FAPA, według ostatnich danych Komisji Europejskiej w I kwartale 2011 r. utrzymało się dodatnie saldo w handlu żywcem i mięsem wołowym w krajach UE.
Bilans handlu tymi towarami osiągnął poziom 85,1 tys. ton (w całym 2010 roku eksport przewyższył import o ponad 106 tys. ton). W omawianym okresie kraje Unii wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 161,1 tys. ton wołowiny oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. prawie dwukrotnie więcej niż przed rokiem.
Najwięcej tego gatunku mięsa trafiło do Turcji (53,4 tys. ton), Rosji (33,6 tys. ton), a także do Szwajcarii (6,8 tys. ton), Libanu (5,3 tys. ton) i Algierii (5,1 tys. ton). W tym samym czasie Unia sprowadziła około 76 tys. ton mięsa i żywca wołowego, tj. o 20 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (około 30 tys. ton), Argentyny (15,9 tys. ton) oraz Urugwaju (13,5 tys. ton).
Udział tych krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 78 proc. Spore ilości wołowiny sprowadzono także ze Stanów Zjednoczonych (4,8 tys. ton) oraz z Australii (3,5 tys. ton).