Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dodatkowe cła cukru zawieszone

5 stycznia 2016
Jak poinformowała FAMMU/FAPA w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze K(UE) nr 75/2013 (L26/19) zawieszające stosowanie cen reprezentatywnych i dodatkowych ceł w sektorze cukru.
Dodatkowe stawki są ustalane w oparciu o system cen reprezentatywnych. Na sezon 2012/13 reguluje je rozporządzenie wykonawcze K(UE) nr 892/2012 (potem wielokrotnie zmieniane w zależności od sytuacji rynkowej). KE uznała, że wysokie ceny cukru, jakie utrzymują się na światowym rynku, nie zagrażają rynkowi unijnemu i dlatego też nie ma konieczności stosowania dodatkowych stawek celnych. Zdaniem Komisji sytuacja nie powinna zmienić się w ciągu dwóch najbliższych lat, czyli do końca sezonu 2014/15, który przypada na 30 września 2015 roku. Dlatego też cła dodatkowe można znieść. KE ma monitorować sytuację i w razie potrzeby je przywrócić.
KE nie będzie zatem naliczać dodatkowych stawek celnych od 27 stycznia 2013 roku. Wcześniej naliczone stawki pozostają w mocy. Dalej będą stosowane takSe cła podstawowe wynikające z taryfy celnej. Cukier biały objęty jest stawką w wysokości 419 EUR/t, a surowy 339 EUR/t.
Decyzja ma zapewne poprawić zaopatrzenie na unijnym rynku poprzez ułatwienie importu, który będzie teraz nieco tańszy.
Cła podstawowe są jednak na tyle wysokie, że przy obecnych cenach cukru na giełdzie nie ma co liczyć na zalanie UE tanim importem.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę