Biogaz_III Forum 2025

Dobrze handluje się masłem

19 sierpnia 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje o dobrych wynikach w międzynarodowym handlu masłem i pełnym mlekiem w proszku.
I półrocze br. przyniosło niewielkie ożywienie w międzynarodowym handlu przetworami mleczarskimi. Była to jednak zasługa wyłącznie Chin i Rosji, bowiem pozostałe kraje, należące do dużych importerów, nie były już tak aktywne na rynku.

Poprawę sytuacji widać przede wszystkim na rynku masła. W okresie styczeń-maj br. nasz sąsiad - drugi światowy importer przetworów mleczarskich - zakupił na rynku światowym 30,8 tys. ton tego produktu, tj. o ponad 82 proc. więcej, niż w analogicznym okresie przed rokiem. W przypadku Państwa Środka import zwiększył się o ponad 11 proc. do 13,4 tys. ton. O prawie 20 proc. więcej masła zaimportował także Iran, choć już w kwietniu i maju br. dostawy kształtowały się na poziomach niższych, niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Na wyższy popyt importowy zareagowała głównie Unia Europejska, zwieszając eksport masła o ponad 4 proc. do 42,1 tys. ton. Z kolei Nowa Zelandia zmniejszyła wysyłki o ponad 12 proc. do 100,1 tys. ton.
Dość dobra koniunktura panuje także na rynku pełnego mleka w proszku (PMP), choć praktycznie wyłącznie za sprawą Chin. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy zaimportowały one 286,7 tys. t PMP, tj. o 56 proc. więcej wobec analogicznego okresu 2012 roku. Podstawowym dostawcą produktu (około 50 proc. udział w rynku światowym) jest nadal Nowa Zelandia, której eksport w analizowanym czasie wzrósł o 12 proc. do 583,3 tys. ton. Spadł natomiast zarówno w przypadku Australii (o ponad 22 proc. do 136,7 tys. t), jak i Unii Europejskiej - o prawie 17 proc. do 145,1 tys. ton. W ramach Wspólnoty wysyłki PMP zmniejszyła głównie Dania - o 27 proc. do 26,3 tys. t - zwiększyły zaś Niderlandy - o 2 proc. do 51,4 tys. ton.
Mniejsze ruchy, choć także na plus, można zaobserwować na rynku serów. Ma to duże znaczenie dla Unii Europejskiej, która należy do czołowych eksporterów tego produktu - w 2011 roku jej udział w wymianie globalnej przekraczał 30 proc. W pierwszych pięciu miesiącach br. kraje Unii sprzedały na rynki trzecie 327,1 tys. t serów, tj. o prawie 10 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. W ramach Wspólnoty najwięcej sera wyeksportowały Niderlandy (56,2 tys. t, wzrost o 16 proc. w relacji rocznej), Francja, Niemcy, Włochy oraz Polska (imponujący wzrost o 35 proc. do 26,8 tys. ton).
Po stronie importu za ożywienie w sektorze odpowiada przede wszystkim Rosja, w mniejszym stopniu także Japonia i Chiny. W okresie styczeń-maj br. Rosja zakupiła o prawie 11 proc. więcej serów (łącznie 126,1 tys. t) niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Z kolei Chiny przywiozły 19,3 tys. t tego produktu, co oznacza wzrost o 26 proc. w relacji rocznej. Import serów dość istotnie zwiększyła także Japonia - o ponad 9 proc. do 101,4 tys. ton.
Odmienne tendencje panują natomiast na rynku odtłuszczonego mleka w proszku. W I półroczu br. zakupy istotnie zmniejszyły Chiny i Meksyk, a w II kwartale także Algieria. Mocno odczuły to kraje UE, których import OMP w okresie styczeń-maj był o ponad 32 proc. niższy w relacji rocznej. Niemniej, już Nowa Zelandia zwiększyła wysyłki mleka w proszku - o prawie 18 proc. wobec analogicznego okresu 2012 r. do 179,6 tys. ton.


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę