A_BIO_AGRO_950

Dobry rok dla irlandzkich producentów wołowiny

10 lutego 2005

Zeszły rok był bardzo dobry dla irlandzkich producentów wołowiny. Znaczna część mięsa przeznaczana jest na eksport, hodowcy obawiają się jednak o przyszłość. W Wielkiej Brytanii, która jest największym odbiorcom irlandzkiej wołowiny, znów można handlować mięsem krów powyżej 30 miesiąca, to ograniczy zapotrzebowanie tego rynku na towar importowany.

W starym roku wartość irlandzkiego eksportu mięsa przekroczyła 2 miliardy euro. Producenci wołowiny, mimo pozytywnych prognoz ekspertów obawiają się spadku sprzedaży. Unijny rynek, który jest głównym odbiorcą irlandzkiego towaru zalewany jest tanią wołowiną z krajów południowo–amerykańskich. Eksperci oceniają, że w tym roku deficyt tego gatunku mięsa w krajach wspólnoty sięgnie 350 tys. ton.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę