FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2012/2013 - to jest w okresie od 1 lipca 2012 roku do dnia 30 czerwca 2013 - Stany Zjednoczone wyeksportowały łącznie o 4% więcej zarówno ujęciu wartościowym jak i ilościowym ziemniaków i ich przetworów wobec analogicznego okresu poprzedniego sezonu.
W sumie wartość tego eksportu opiewała na sumę 1,639 mld USD, a wielkość odpowiednio na 1,561 mln ton. Tym samym analizując dłuższy okres - w przeciągu ostatnich 10 lat wartość eksportowanych z USA ziemniaków i ich przetworów wzrosła o 133%, a ilość o niecałe 80%.
W stosunku do poprzedniego sezonu eksport ziemniaków mrożonych - przede wszystkim w postaci frytek wzrósł o 2% w ujęciu ilościowym do 926,5 tys. ton, a w ujęciu wartościowym o około 6% do 1,048 mld USD. Największy wzrost dostaw w omawianym okresie odnotował Meksyk - o około 28% oraz Korea Płd - o 26% czy Wietnam o 15%. O około 13% więcej niż przed rokiem Stany Zjednoczone wyeksportowały świeżych ziemniaków - w sumie było to 456,3 tys. ton o wartości 196,0 mln USD.
Poza Kanadą która jest największym odbiorcą świeżych, amerykańskich ziemniaków (służą one w Kanadzie głównie do przetwórstwa - przede wszystkim na frytki) spore ilości kierowane są corocznie do Meksyku, państw Ameryki Centralnej czy na Filipiny. Pozostałe ilości wysyłanych ze Stanów ziemniaków to warzywa w postaci suszonej - około 115,0 tys. ton - tu głownie importerami jest Meksyk i Japonia oraz ziemniaki sadzeniaki kierowane głownie do Brazylii.