Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dobre prognozy zbiorów orzechów w Turcji

5 stycznia 2016
Zdaniem FAMMU/FAPA, tegoroczne zbiory orzechów w Turcji są bardzo korzystne, a największy wzrost odnotują w omawianym okresie pistacje - po tragicznym dla producentów roku 2011, kiedy rozbiory wyniosły jedyne 50,0 tys. ton, w 2012 roku spodziewana produkcja osiągnie nawet 125,0 tys. ton.
W Turcji orzeszki pistacjowe prawie w ogóle nie są konsumowane w postaci przekąsek - niemal w 100 proc. trafiają do przetwórstwa do wyrobów piekarniczych czy produkcji deserów i słodyczy. W bieżącym roku do konsumpcji na lokalnym rynku, w tym wliczając również orzechy do przetwórstwa skierowane zostanie około 98,0 tys. ton pistacji. W przypadku eksportu tureckie pistacje najchętniej importowane są przez kraje unijne (Niemcy, Włochy i Wielka Brytania) oraz Rosję.

Z uwagi na bardzo niekorzystne ubiegłoroczne zbiory eksport zdecydowanie się zmniejszył i w roku 2011 wyniósł jedyne 700 ton, ale w bieżącym roku spodziewany jest już wzrost do około 1,2 tys. ton. Począwszy od roku 2004 rząd turecki wycofał się ze specjalnych dopłat dla lokalnych
producentów pistacji, które dawały dość istotne wsparcie. Na dzień dzisiejszy na dofinansowanie państwa mogą jedynie liczyć założyciele nowych plantacji pistacji, a dotacja w wysokości 166 USD/ha wypłacana jest jedynie w przypadku certyfikowanych sadzonek. Ponadto specjalne służby
kontrolują wielkość importu pistacji do Turcji - corocznie są to śladowe co prawda ilości, ale po wykryciu importu orzeszków pistacjowych z Iranu i sprzedawaniu ich na lokalnym rynku lub reeksportowaniu jako produkt turecki kontrole zaostrzono.

Większe będą również spodziewane zbiory migdałów w Turcji - w roku 2012 zebrane zostanie ich o 9 proc. więcej niż w roku 2011 i będzie to ilość około 17,5 tys. ton. O około 6 proc. większe będą także zbiory orzechów włoskich, które w bieżącym, 2012 roku oszacowano na 85,0 tys. ton. Z roku na rok wzrasta krajowa konsumpcja orzechów włoskich - obecnie jest to około 2 kg/na osobę rocznie, a w ciągu ostatnich lat było to około 1,5 kg.

Orzechy włoskie głównie wykorzystywane są w Turcji do produkcji chałwy, mieszanek owoców i orzechów suszonych bardzo popularnych w tym kraju oraz do produkcji specjalności lokalnych pestil czy kome - deserów zawierających mieszanki orzechów laskowych, morw oraz winogron. Co ciekawe liście i łupiny orzechów laskowych wykorzystywane są w Turcji do produkcji barwników. W 2012 roku konsumpcja krajowa orzechów
włoskich oszacowana została na ponad 128,0 tys. ton, a w przypadku konsumpcji migdałów - odpowiednio ponad 30,0 tys. ton, co przy dość niskiej produkcji powoduje zwiększenie tegorocznego importu do 19,0 tys. ton migdałów. Znakomita większość sprowadzanych do Turcji migdałów pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.



POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę