W Polsce jest pięć wyrobów, których Produkty regionalne mogą być szansą rozwoju gospodarczego Beskidów i Podhala - uważają przedstawiciele Koalicji Marek Ziem Górskich - którzy radzili w Żywcu nad sposobami rejestracji i promocji w Unii Europejskiej tradycyjnych wyrobów góralskich.
Tradycyjny , poczciwy , góralski oscypek ma dużą szansę aby stać się poszukiwanym przysmakiem w całej Zjednoczonej Europie. Większość towarów , które mogłyby dobrze się sprzedawać jako produkty regionalne ziem górskich, to wyroby związane z hodowlą owiec. Rejestracją i promocją produktów regionalnych zajmuje się Koalicja Marek Ziem Górskich.
Odrodzenie hodowli owiec w Beskidach to pomysł na zmniejszenie bezrobocia i aktywizację gospodarczą Żywiecczyzny. Uznanie oscypków , bundzu , bryndzy czy baranich kożuchów za produkty markowe - utożsamiane z wysoką jakością – mogłoby nakłonić beskidzkich górali do reaktywowania owczarstwa , które obecnie ograniczone jest do wypasu kulturowego , stanowiącego atrakcję turystyczną.