OPOLAGRA_2025

Dobra mąka nie będzie tańsza

30 września 2005

Mąka jest obecnie - podobnie jak zboża - znacznie tańsza niż przed rokiem czy dwoma. Odbiorcy, zwłaszcza producenci makaronów, narzekają jednak na jej jakość.

Na rynek trafia rocznie około 4 - 5 mln ton mąki. W grupie największych krajowych producentów są Polskie Młyny, do których należy 10 zakładów (około 20 proc. udziału w rynku), a także młyny w Gdańsku, w Bolesławcu i Krakowie.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa mąka jest w tym roku o 17 - 18 proc. tańsza niż w poprzednim sezonie. Najbardziej potaniały w stosunku do zeszłego roku mąki żytnie (o ponad 19 proc.)

- Ceny mąki w dużym stopniu zależą od notowań zbóż - mówi wiceprezes Izby Zbożowo-Paszowej Roman Kalkowski. Ziarno było bardzo tanie już na przednówku. Po żniwach zboże kosztuje nadal znacznie mniej niż w ostatnich latach.

Obniżki w najmniejszym stopniu dotyczą najlepszych gatunków mąki, z ziarna o dużej zawartości glutenu. Takiego surowca jest bowiem na rynku stosunkowo mało. Dlatego podczas gdy inne mąki nadal tanieją, te najlepsze już zaczęły drożeć. W drugiej dekadzie września cena mąki najlepszej, pszennej 450 piekarniczej w workach, wzrosła o ponad 10 proc., podczas gdy gorszej (np. typ 650 czy 750) obniżyła się o kilka procent. Podobne tendencje utrzymują się.

- Sądzę, że te najlepsze mąki będą drożeć nadal, gdyż jest ich stosunkowo mało - twierdzi Andrzej Świderski, właściciel firmy Makaron Polski SAS, należącej do dziesięciu największych wytwórni w kraju i dostarczającej na rynek rocznie około 12 tys. ton tych wyrobów. - Ziarno z nowych zbiorów jest gorszej jakości - dodaje Andrzej Świderski. Zdaniem specjalistów z Polskich Młynów jakość zboża z tegorocznych zbiorów jest jednak ostatecznie lepsza, niż prognozowano na początku żniw. Polskie Młyny, które dostarczają rocznie około 500 tys. ton mąki, zaczynają ostatnio, wzorem młynów w Stanach Zjednoczonych, które robią to od kilku lat, wzbogacać o kwas foliowy mąkę dostarczaną do piekarń, zakładów ciastkarskich i do handlu detalicznego. Ta witamina z grupy B zapobiega, zdaniem lekarzy, wadom rozwojowym i wielu schorzeniom.

- Nasza firma nie przewiduje jednak z tego powodu żadnej podwyżki cen - twierdzi dyrektor Wiktor Buczek. Polskie Młyny liczą natomiast na wzrost sprzedaży swoich wyrobów. Nie tylko na rynku krajowym.


POWIĄZANE

Według raportu USDA „Grain and Feed Annual” Wielka Brytania prognozuje znaczący ...

Ukraina od dawna odgrywa kluczową rolę w globalnym rynku rolnym, dostarczając zn...

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę