Jak co roku, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale wraz z Podkarpackim Urzędem Wojewódzkim i Podkarpacką Izbą Rolniczą zorganizował w wystawę promocyjno – handlową „Dni Otwartych Drzwi”. Imprezie tej towarzyszyła VIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych.
- Na placu wokół PODR swoje pawilony miały nie tylko instytucje pracujące na rzecz rolnictwa tj. Podkarpacka Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencja Rynku Rolnego, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, itp., ale także szereg przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem rolno – spożywczym. Wystawiały się spółdzielnie mleczarskie m.in. OSM – Sanok, OSM – Jasienica Rosielna, RSM „ROLMLECZ”, zakłady mięsne m.in. Zakład Mięsny „SZAREK”, Zakład Mięsny „SMAK-EKO” z Górna, Zakład Przetwórstwa Mięsnego – M. Leśniak. Prestiżu imprezie dodał niewątpliwie fakt, że swoją obecnością zaszczycili ją przedstawiciele reprezentujący władze państwowe szczebla centralnego oraz samorządowcy z Podkarpacia. Byli wśród nich m.in. Ewa Draus, Wojewoda Podkarpacki, Maria Zbyrowska i Halina Murias, Posłanki na Sejm RP, Jan Bury, Wojciech Pomajda oraz Andrzej Ćwierz, Posłowie na Sejm RP. Patronat nad imprezą objęła Ewa Draus – Wojewoda Podkarpacki, zaś gospodarzem imprezy był Dyrektor PODR, Stanisław Telesz. Oczywiście na DOD nie zabrakło prezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej, Stanisława Bartmana. – mówi Agnieszka Sworst z Podkarpackiej Izby Rolniczej.
W tym roku udział samorządu rolniczego w imprezie był szczególnie istotny ponieważ z inicjatywy PIR siedmiu rolników z Podkarpacia otrzymało odznaki honorowe „Zasłużony dla Rolnictwa”. Odznaki z rąk Wojewody Podkarpackiego, Ewy Draus oraz Prezesa PIR, Stanisława Bartmana otrzymali: Józef Sośnicki (gmina Żurawica), Józef Rydz (gmina Wielopole Skrzyńskie), Teresa Pałys (gmin Dynów) , Zbigniew Serafin (gmina Cmolas), Antoni Dydak (rolnik z gminy Czarna k. Ustrzyk Dolnych) , Adam Iżowski (gmina Besko), oraz Krzysztof Nowak – rolnik z gminy Wiśniowa.
Jak podkreśla Agnieszka Sworst Dni Otwartych Drzwi to impreza bardzo ważna dla hodowców zwierząt. Daje im bowiem okazję do prezentacji i promocji najnowszych ras bydła, trzody chlewnej i drobiu. Podczas VIII Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych Komisje Oceny Zwierząt pod przewodnictwem prof. dr hab. Marii Ruda z Uniwersytetu Rzeszowskiego, dokonały oceny poszczególnych zwierząt wyłaniając sztuki wybitne – championaty i wicechampionaty. Najlepsi hodowcy otrzymali okolicznościowe statuetki, dyplomy oraz nagrody pieniężne. Było to dla nich nie tylko ogromne wyróżnienie ale przede wszystkim dowód na to, że ich ciężka praca i wkład w rozwój hodowli i postępu biologicznego jest doceniany. Tytuły championów i wicechampionów przyznano w następujących kategoriach zwierząt: drobny inwentarz, trzoda chlewna, owce i kozy, krowom mlecznym i koniom.
Podczas trwania Dni Otwartych Drzwi nie zapomniano także o produktach lokalnych, których na Podkarpaciu jest wiele i których nie jeden region Polski może nam pozazdrościć. Promocji takich produktów służyły niewątpliwie konkursy „Najlepszy produkt regionalny i lokalny” oraz „Najlepszy lokalny produkt mleczarski”.
W kategorii produktów mleczarskich Kapituła wyróżniła:
Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jasienicy Rosielnej za: Jogurt naturalny
Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Sanoku za: BIG-FRUIT jogurt z kawałkami owoców 2,8 proc. tł. 150 g
Rzeszowską Spółdzielnię Mleczarską „RESMLECZ” w Trzebownisku za: Śmietanę 18 proc. „z podkarpackich łąk” – do zup i sosów
Rolniczą Spółdzielnię Mleczarską „ROLMLECZ” w Radomiu, Zakład Mleczarski w Mielcu za: Ser salami.
W kategorii produktów mięsnych wyróżnione zostały:
Zakład Mięsny „Smak-Eko”Sp. z o. o z Górna za: Golonkę Twist-Słoik
Sokołów S.A Oddział Zakłady Mięsne „Jarosław” za: Kaszankę swojską
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” za: Boczek wiejski
Przedsiębiorstwo przemysłu Mięsnego Taurus Sp. z o. o za: Szynkę biesiadną pilźnieńską oraz Pierogi z mięsem
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak za: Karkówkę w skórce serowej Gospodarstwo Rolne „Trafunek” za: Kabanosy baranie „Trafunek”.
W kategorii produkty piekarnicze Kapituła wyróżniła Gminną Spółdzielnię „SCh” w Bukowsku za Serca piernikowe.
W kategorii „inne” wyróżnienia otrzymały:
Gospodarstwo Rolne – Hodowla Zarodowa Kóz Andrzej Duljan za: Ser biały podkarpacki kozi „CAYEN”
Lucyna Cwynar – Hodowla kóz „Zuza” gospodarstwo ekologiczne za: Twarożek kozi smak czosnkowy
Zofia i Marian Wojtowicz – gospodarstwo ekologiczne z Tułkowic za: Chleb żytni razowy na zakwasie naturalnym, pieczony w piecu opalanym drewnem
Danuta Wójcik gospodarstwo agro-ekoturystyczne za: Smalec ziołowy
Towarzystwo Krzewienia Kultury w Boguchwale za: Czosnek kiszony
Góreckie Stowarzyszenie Kobiet „Victoria” za: Różę ucieraną oraz Skoczki w śmietanie
Stowarzyszenie Inicjatywy Czarnieńskej „Szaba” za: „Raptusy” – ciasteczka owsiane z nasionami młodości
Stowarzyszenie Kobiety Razem za: Nalewkę żurawinową oraz Ocet jabłkowy
Koło Gospodyń Wiejskich z Wietrzna za: Pierożki – proziaczki
Koło Gospodyń Wiejskich z Pigan za: Bałabuchy z kapustą i grzybami.