"Madera jest winem wzmacnianym spirytusem w trakcie fermentacji. Po jej zakończeniu i uzyskaniu poziomu ok. 17 proc. alkoholu, wino przelewane jest do kadzi i przebywa przez 3 miesiące w wysokiej temperaturze (35-50 stopni)" - wyjaśnia PAP Life krytyk winiarski Ewa Rybak.
"W ostatnim etapie madera trafia do beczek, gdzie dojrzewa od 3 do 10 lat. Podstawowa klasyfikacja dotyczy wieku wina: mogą być 3-, 5-, 10-, 15- i 20-letnie. Najlepsze madery są winami rocznikowymi i są starzone w beczkach ponad 20 lat" - mówi dziennikarka portalu Winicjatywa.pl.
Historia winiarstwa na Maderze sięga XV wieku. Żeglarze zabierali trunek w dalekie rejsy, np. do Indii. Spostrzeżono, że wino, które wraca na wyspę, ma szlachetniejszy smak. Opracowano, więc taką metodę produkcji, która naśladowałaby warunki panujące w gorącej okrętowej ładowni. (PAP Life)