Ptak_Waw_CTR_2024

Długowieczne wino z Madery

19 czerwca 2015
Na małej, wulkanicznej wyspie Maderze na Atlantyku, powstaje charakterystyczne wino słynące z długowieczności. Wzmacniane jest spirytusem. Potrafi dojrzewać w beczce ponad 20 lat.
Większość Madery jest górzysta. Krajobraz tej portugalskiej wyspy tworzą głębokie doliny i strome zbocza. Tam na wulkanicznych glebach uprawia się winogrona. Z nich produkuje się długo dojrzewające wino wzmacniane, które nosi taką samą nazwę jak wyspa.

"Madera jest winem wzmacnianym spirytusem w trakcie fermentacji. Po jej zakończeniu i uzyskaniu poziomu ok. 17 proc. alkoholu, wino przelewane jest do kadzi i przebywa przez 3 miesiące w wysokiej temperaturze (35-50 stopni)" - wyjaśnia PAP Life krytyk winiarski Ewa Rybak.

"W ostatnim etapie madera trafia do beczek, gdzie dojrzewa od 3 do 10 lat. Podstawowa klasyfikacja dotyczy wieku wina: mogą być 3-, 5-, 10-, 15- i 20-letnie. Najlepsze madery są winami rocznikowymi i są starzone w beczkach ponad 20 lat" - mówi dziennikarka portalu Winicjatywa.pl.

Historia winiarstwa na Maderze sięga XV wieku. Żeglarze zabierali trunek w dalekie rejsy, np. do Indii. Spostrzeżono, że wino, które wraca na wyspę, ma szlachetniejszy smak. Opracowano, więc taką metodę produkcji, która naśladowałaby warunki panujące w gorącej okrętowej ładowni. (PAP Life)

 


POWIĄZANE

Obecnie 29,7% konsumentów regularnie kupuje w promocjach 20-40% żywności. Główni...

Zyskuje rynek najmu długoterminowego [RAPORT EFL] Pomimo rozwoju różnych środków...

W październiku odbyło się spotkanie zorganizowane przez Copa-Cogeca, w którym uc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę