Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Długowieczne wino z Madery

19 czerwca 2015
Na małej, wulkanicznej wyspie Maderze na Atlantyku, powstaje charakterystyczne wino słynące z długowieczności. Wzmacniane jest spirytusem. Potrafi dojrzewać w beczce ponad 20 lat.
Większość Madery jest górzysta. Krajobraz tej portugalskiej wyspy tworzą głębokie doliny i strome zbocza. Tam na wulkanicznych glebach uprawia się winogrona. Z nich produkuje się długo dojrzewające wino wzmacniane, które nosi taką samą nazwę jak wyspa.

"Madera jest winem wzmacnianym spirytusem w trakcie fermentacji. Po jej zakończeniu i uzyskaniu poziomu ok. 17 proc. alkoholu, wino przelewane jest do kadzi i przebywa przez 3 miesiące w wysokiej temperaturze (35-50 stopni)" - wyjaśnia PAP Life krytyk winiarski Ewa Rybak.

"W ostatnim etapie madera trafia do beczek, gdzie dojrzewa od 3 do 10 lat. Podstawowa klasyfikacja dotyczy wieku wina: mogą być 3-, 5-, 10-, 15- i 20-letnie. Najlepsze madery są winami rocznikowymi i są starzone w beczkach ponad 20 lat" - mówi dziennikarka portalu Winicjatywa.pl.

Historia winiarstwa na Maderze sięga XV wieku. Żeglarze zabierali trunek w dalekie rejsy, np. do Indii. Spostrzeżono, że wino, które wraca na wyspę, ma szlachetniejszy smak. Opracowano, więc taką metodę produkcji, która naśladowałaby warunki panujące w gorącej okrętowej ładowni. (PAP Life)

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę