Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dlaczego EKO POMIDOR jest droższy?

18 grudnia 2007
Kupując żywność ekologiczną zazwyczaj musimy za nią zapłacić więcej niż za produkty konwencjonalne. Przeważnie różnica w cenie wynosi około 20% - 50%. Co kryje się w tej różnicy?

Wsypując rano do miseczki ekologiczne, droższe musli, widzimy, że nie różni się ono od swojego konwencjonalnego odpowiednika. Tajemnica żywności eko kryje się jednak w jej wnętrzu. Decydując się na ekologiczne musli możemy być pewni, że każdy rodzynek, ziarenko słonecznika, orzech czy nawet poszczególne składniki czekolady przeszły w pełni kontrolowany proces produkcyjny - od ziemi, z której wyrosły, aż po półkę w sklepie.

Eko zasady

Nadzór nad produkcją żywności ekologicznej zaczyna się już od kontroli gleby, która nie może być zasilana sztucznymi nawozami i musi znajdować się w bezpiecznej odległości od źródeł emisji spalin. Następnie rolnik musi przestrzegać rygorystycznych zasad w trakcie wzrostu rośliny, obejmujących w głównej mierze zakaz stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Przepisy dotyczące żywności ekologicznej określają także zasady przechowywania, konfekcjonowania i transportu produktów eko.
    
Proces produkcji żywności ekologicznej jest czasochłonny, pracochłonny i mniej wydajny ze względu na brak możliwości używania środków chemicznej ochrony roślin, przyśpieszającej ich wzrost i przedłużających ich trwałość konserwantów. Z tych też powodów nie jest możliwa sprzedaż produktów ekologicznych w tej samej cenie, co ich konwencjonalne odpowiedniki – argumentuje Tadeusz Szynkiewicz z firmy Bio Food, będącej członkiem Grupy o!eko, która wprowadziła produkty ekologiczne do sieci Tesco i Auchan.

Pasztet pasztetowi nie równy

Idąc do delikatesów mamy do wyboru ekologiczny pasztet wielowarzywny z soczewicą za 5,89zł, lub tradycyjny pasztet drobiowy za 2,50 zł; eko-musli z amarantusem za 14 zł, lub jego konwencjonalny odpowiednik w cenie 7,60 zł; bio fasolkę w pomidorach za 6,5 zł, lub zwyczajną fasolkę za 3,40 zł. Różnica w cenie zauważalna, jednak kupując te droższe produkty możemy być pewni, że są one uboższe o takie groźne dla naszego zdrowia związki jak: fungicydy, herbicydy, insektycydy, nawozy syntetyczne, a także sztuczne dodatki smakowe i aromaty. Warzywa i owoce ekologiczne są także bogatsze od ich konwencjonalnych odpowiedników w wartości odżywcze. Porównując na przykład ekologiczną i konwencjonalną odmianę jabłek, Golden Delicious, okazuje się, że ich ekologiczna wersja posiada aż 32% więcej fosforu, 19% więcej antyoksydantów i 9% więcej błonnika.

Wyższe ceny żywności bio w Polsce spowodowane są m.in. ograniczoną liczbą dostawców ekologicznych płodów rolnych. Z roku na rok rośnie jednak liczba rolników, którzy mogą znakować swoje produkty certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Wraz z rosnącą liczbą dostawców ceny będą spadać – prognozuje optymistycznie inny członek Grupy o!eko i współzałożyciel Klastra Bioprodukt Marek Kubara. Istnieje jednak obawa, że za szybko rosnącym popytem, który obserwujemy w ostatnich 2 latach, może nie nadążyć podaż krajowych surowców i wtedy te optymistyczne prognozy nie spełnią się – dodaje.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę