A_BIO_AGRO_950

Dioksyny na Węgrzech

8 sierpnia 2007
Na Węgrzech afera dioksynowa. Popularny dodatek do żywności- guma guar, używany w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający może zawierać groźne dla zdrowia człowieka związki.

Testy wykazały, że sprowadzany z Indii, przez szwajcarską firmę dodatek kryjący się pod nazwą E412 zawiera szkodliwe dla zdrowia człowieka dioksyny. To popularny składnik produktów mleczarskich, piekarniczych, garmażeryjnych a nawet pasz dla zwierząt. Na szczęście skażona guma guar nie była powszechnie używana przez zakłady. Trwa ustalanie listy producentów, którzy mogli wypuścić na rynek szkodliwe towary.



POWIĄZANE

St. Valentin, 11 listopada 2025 r. – Podczas tegorocznych targów Agritechnica 20...

Kot w domu to sama radość, a kilka kotów… jeszcze więcej radości! Te niezwykle i...

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę