Biogaz_III Forum 2025

Dioksyny na Węgrzech

8 sierpnia 2007
Na Węgrzech afera dioksynowa. Popularny dodatek do żywności- guma guar, używany w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający może zawierać groźne dla zdrowia człowieka związki.

Testy wykazały, że sprowadzany z Indii, przez szwajcarską firmę dodatek kryjący się pod nazwą E412 zawiera szkodliwe dla zdrowia człowieka dioksyny. To popularny składnik produktów mleczarskich, piekarniczych, garmażeryjnych a nawet pasz dla zwierząt. Na szczęście skażona guma guar nie była powszechnie używana przez zakłady. Trwa ustalanie listy producentów, którzy mogli wypuścić na rynek szkodliwe towary.



POWIĄZANE

W czasach, gdy europejskie rolnictwo stoi w obliczu bezprecedensowych wyzwań – o...

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę