Francuskie minipierożki z owocami
Składniki:
450 g mrożonego ciasta francuskiego, 300 g różnych owoców (np. gruszek, brzoskwiń, kiwi), 1 białko
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić. Owoce pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni (przy włączonym termoobiegu 180 stopni). Płat ciasta podzielić na pół i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w kwadraty. Białko wymieszać z jedną łyżką wody, zwilżyć nim brzegi ciasta. Pośrodku kwadratów układać owoce, składać ciasto w trójkąty. Docisnąć brzegi, posmarować białkiem i ułożyć na blasze opłukanej zimną wodą. Piec w piekarniku około 25 minut.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
165 g miękkiego masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, po pół łyżeczki cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków, 225 g brązowego cukru, 3 jaja, 250 g marchwi, 50 g mielonych orzechów włoskich lub pekan, 100 g mielonych migdałów, 175 g mąki, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, szczypta soli, 40 g oleju kokosowego, 100 g twarożku, 250 g cukru pudru, 1-2 łyżki syropu waniliowego
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 175 stopni (przy włączonym termoobiegu 155 stopni). 125 g masła utrzeć na puszystą masę z przyprawami i cukrem, dodając kolejno jaja. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Razem z orzechami dodać do przygotowanej masy. Dodać migdały, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Natłuścić tortownicę o średnicy 26 cm, napełnić masą, wyrównać powierzchnię, ciasto piec w piekarniku ok. 45 minut. Przygotować glazurę: resztę masła wymieszać z olejem kokosowym i twarożkiem, dodać przesiany przez sitko cukier puder, szczyptę soli i syrop waniliowy. Wszystko razem starannie wymieszać. Wystudzone ciasto posmarować glazurą.
9559838
1