biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Dania z grzybów

17 września 2011
Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy najpierw spacer po lesie w poszukiwaniu grzybów, a potem grzybowe smakołyki. Grzybobranie to wspaniały odpoczynek, a uzbieranie koszyka prawdziwków, podgrzybków czy kurek może stać się okazją do kulinarnych popisów. Grzybowe zupy, pasztety, kebaby zachwycą domowników. Wystarczy zerknąć do naszych najnowszych przepisów i... do dzieła!

Pasztet z grzybami

Składniki:
1 kg grzybów, 25 dag świeżego boczku, cebula, 10 dag masła, 5 dag smalcu, mała bułka, jajko, 10 dag włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony imbir

Wykonanie:
Boczek, włoszczyznę i liść laurowy gotować, aż wszystkie składniki zmiękną. Boczek wyjąć. W powstałym wywarze namoczyć bułkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce smalcu na złoto. Boczek, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Grzyby oczyścić, umyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę. Dodać do masy i doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i imbirem. Wbić jajko i wymieszać. Na patelni roztopić masło i resztę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć masę i dusić około 20 minut. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kebaby grzybowe

Składniki:
60 dag mięsa drobiowego, cebula, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 20 dag grzybów (najlepiej leśnych: podgrzybki, kurki, borowiki), 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, olej

Wykonanie:
Mięso umyć i zemleć. Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę. Cebulę i natkę posiekać. Do mięsa dodać jajka i pozostałe składniki oraz łyżkę tartej bułki. Wyrobić i doprawić do smaku. Z masy uformować wałeczki i nabić na patyczki do szaszłyków. Obtoczyć w bułce i smażyć na grillu lub na patelni.

Paprykarz grzybowy

Składniki:
50 dag grzybów, cebula, 2 papryki (mogą być kolorowe), 100 ml śmietany lub jogurtu, 50 ml rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, łyżka mąki, natka pietruszki, masło

Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulą i dusić na maśle. Gdy z grzybów odparuje nieco płynu, dodać rosół i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Przyprawić. Gdy grzyby i papryka zmiękną, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotować. Paprykarz posypać posiekaną natką. Podać z ryżem lub dowolną kaszą.

Sos z prawdziwków

Składniki:
1 litr mleka, 50 dag prawdziwków, duża cebula, łyżeczka smalcu, sól, pieprz, płaska łyżka mąki, słodka śmietana

Wykonanie:
Grzyby umyć i oczyścić, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Mleko wlać do garnka, dodać grzyby, cebulę i smalec. Doprawić. Gotować, aż cebula zmięknie. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do mleka i wymieszać. Gdy się zagotuje, odstawić, wlać śmietanę i znowu wymieszać.


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę