Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy najpierw spacer po lesie w poszukiwaniu grzybów, a potem grzybowe smakołyki. Grzybobranie to wspaniały odpoczynek, a uzbieranie koszyka prawdziwków, podgrzybków czy kurek może stać się okazją do kulinarnych popisów. Grzybowe zupy, pasztety, kebaby zachwycą domowników. Wystarczy zerknąć do naszych najnowszych przepisów i... do dzieła!
Pasztet z grzybami
Składniki:
1 kg grzybów, 25 dag świeżego boczku, cebula, 10 dag masła, 5 dag smalcu, mała bułka, jajko, 10 dag włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony imbir
Wykonanie:
Boczek, włoszczyznę i liść laurowy gotować, aż wszystkie składniki zmiękną. Boczek wyjąć. W powstałym wywarze namoczyć bułkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce smalcu na złoto. Boczek, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Grzyby oczyścić, umyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę. Dodać do masy i doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i imbirem. Wbić jajko i wymieszać. Na patelni roztopić masło i resztę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć masę i dusić około 20 minut. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kebaby grzybowe
Składniki:
60 dag mięsa drobiowego, cebula, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 20 dag grzybów (najlepiej leśnych: podgrzybki, kurki, borowiki), 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, olej
Wykonanie:
Mięso umyć i zemleć. Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę. Cebulę i natkę posiekać. Do mięsa dodać jajka i pozostałe składniki oraz łyżkę tartej bułki. Wyrobić i doprawić do smaku. Z masy uformować wałeczki i nabić na patyczki do szaszłyków. Obtoczyć w bułce i smażyć na grillu lub na patelni.
Paprykarz grzybowy
Składniki:
50 dag grzybów, cebula, 2 papryki (mogą być kolorowe), 100 ml śmietany lub jogurtu, 50 ml rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, łyżka mąki, natka pietruszki, masło
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulą i dusić na maśle. Gdy z grzybów odparuje nieco płynu, dodać rosół i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Przyprawić. Gdy grzyby i papryka zmiękną, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotować. Paprykarz posypać posiekaną natką. Podać z ryżem lub dowolną kaszą.
Sos z prawdziwków
Składniki:
1 litr mleka, 50 dag prawdziwków, duża cebula, łyżeczka smalcu, sól, pieprz, płaska łyżka mąki, słodka śmietana
Wykonanie:
Grzyby umyć i oczyścić, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Mleko wlać do garnka, dodać grzyby, cebulę i smalec. Doprawić. Gotować, aż cebula zmięknie. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do mleka i wymieszać. Gdy się zagotuje, odstawić, wlać śmietanę i znowu wymieszać.
6575161
1