W okresie adwentu Nasz Dziennik proponuje smakowite dania z ryb... Racuszki rybne z ziołami czy ryba słodko-kwaśna z poem i marchewką będą smakować chyba każdemu...
Racuszki rybne z ziołami
Składniki:
250 g ziemniaków, sól, pieprz, szczypta cukru, 150 g świeżych filetów rybnych, 150 g filetów z ryby wędzonej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki majonezu, tabasco, bułka tarta, 80 g masła, 2 łyżki gęstej tłustej śmietany, 2 łyżki siekanych kaparów, sok z 1/4 cytryny
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Filety posolić, przyprawić pieprzem, szczelnie zawinąć w natłuszczoną masłem folię aluminiową. Piec w piekarniku 12-15 minut. Rozwinąć folię, przelać powstały wywar do ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki utłuc. Wędzoną rybę obrać ze skóry i wymieszać z ziemniakami. Ugotowaną rybę drobno pokroić i dodać do ziemniaków. Dodać połowę ziół i 1 łyżkę majonezu. Przyprawić tabasco, solą i pieprzem. Uformować 8 niewielkich placuszków, obtoczyć w bułce tartej, lekko docisnąć panierkę. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, natłuścić 1 łyżką masła. Resztę masła rozpuścić, posmarować nim placuszki i wyłożyć je na blachę. Piec na rumiany kolor w piekarniku 20 min w temperaturze 200 stopni. Resztę ziół wymieszać z tłustą śmietaną i majonezem. Kapary osączyć, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Placuszki podawać z sosem ziołowym.
Ryba słodko-kwaśna z porem i marchewką
Składniki:
4 filety rybne, np. z morszczuka ze skórką, 6 średnich marchewek, 4 pory, 4 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 gałązki kolendry
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć, obrać z ości i pokroić na kawałki długości ok. 3 centymetrów. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Pory pokroić w 15-centymetrowe paski, umyć i osuszyć. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, krótko podsmażyć rybę tylko po stronie ze skórą, wyjąć. Na reszcie oleju smażyć pozostałe warzywa, aż zaczną się rozpadać, dodać keczup i sos słodko-kwaśny, zalać sosem rybnym. Do warzyw włożyć ryby, ostrożnie wymieszać, dodać drobno posiekaną kolendrę. Uważać, by za bardzo nie zredukować sosu; w razie potrzeby dodać trochę wody.
9336761
1