Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dania na weekend

5 stycznia 2016
W okresie adwentu Nasz Dziennik proponuje smakowite dania z ryb... Racuszki rybne z ziołami czy ryba  słodko-kwaśna z poem i marchewką będą smakować chyba każdemu...

Racuszki rybne z ziołami
Składniki:
250 g ziemniaków, sól, pieprz, szczypta cukru, 150 g świeżych filetów rybnych, 150 g filetów z ryby wędzonej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki majonezu, tabasco, bułka tarta, 80 g masła, 2 łyżki gęstej tłustej śmietany, 2 łyżki siekanych kaparów, sok z 1/4 cytryny
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Filety posolić, przyprawić pieprzem, szczelnie zawinąć w natłuszczoną masłem folię aluminiową. Piec w piekarniku 12-15 minut. Rozwinąć folię, przelać powstały wywar do ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki utłuc. Wędzoną rybę obrać ze skóry i wymieszać z ziemniakami. Ugotowaną rybę drobno pokroić i dodać do ziemniaków. Dodać połowę ziół i 1 łyżkę majonezu. Przyprawić tabasco, solą i pieprzem. Uformować 8 niewielkich placuszków, obtoczyć w bułce tartej, lekko docisnąć panierkę. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, natłuścić 1 łyżką masła. Resztę masła rozpuścić, posmarować nim placuszki i wyłożyć je na blachę. Piec na rumiany kolor w piekarniku 20 min w temperaturze 200 stopni. Resztę ziół wymieszać z tłustą śmietaną i majonezem. Kapary osączyć, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Placuszki podawać z sosem ziołowym.

Ryba słodko-kwaśna z porem i marchewką
Składniki:
4 filety rybne, np. z morszczuka ze skórką, 6 średnich marchewek, 4 pory, 4 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 gałązki kolendry
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć, obrać z ości i pokroić na kawałki długości ok. 3 centymetrów. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Pory pokroić w 15-centymetrowe paski, umyć i osuszyć. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, krótko podsmażyć rybę tylko po stronie ze skórą, wyjąć. Na reszcie oleju smażyć pozostałe warzywa, aż zaczną się rozpadać, dodać keczup i sos słodko-kwaśny, zalać sosem rybnym. Do warzyw włożyć ryby, ostrożnie wymieszać, dodać drobno posiekaną kolendrę. Uważać, by za bardzo nie zredukować sosu; w razie potrzeby dodać trochę wody.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę