Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dania idealne na lato

5 stycznia 2016
Za Naszym Dziennikiem proponujemy dziś Czytelnikom dania na lato. Z sezonowych warzyw w mgnieniu oka możemy przyrządzić niepowtarzalne, pełne witamin dania, którymi będą mogli delektować się wszyscy domownicy. Dziś kilka propozycji.

Sałatka z kalafiora

Składniki:
kalafior, pęczek rzodkiewek, 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, 80 ml oliwy

Wykonanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić. Podzielić na różyczki. Rzodkiewki pokroić w grube talarki, ładne listki umyć i osuszyć. Wymieszać warzywa z sosem przygotowanym z oliwy, octu, soku z cytryny oraz musztardy i przypraw. Udekorować sałatkę listkami rzodkiewki.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:
główka kapusty, 3 cebulki dymki, 2 małe marchewki, 3 małe pomidorki bez skórki, pęczek kopru, 1/4 łyżeczki kminku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę obrać z pierwszych liści. Przekroić na pół i drobno poszatkować. Wsypać do miski i posolić. Dodać pokrojone w piórka cebule, pokrojone w cienkie paski marchewki, kminek. Poczekać ok. 15 minut. Przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę pomidory. Do miękkiej kapusty wlać sok z cytryny. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, podsmażyć na złoto, dodać zasmażkę do kapusty. Zamieszać. Wsypać pokrojony drobno koper i pieprz, zamieszać.

Zapiekanka z brokułów

Składniki:
brokuł, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, łyżka drobno posiekanej cebuli, pół szklanki majonezu, 2 jajka, pieprz, sól

Wykonanie:
Pokrojone na różyczki brokuły wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do czasu, aż zmiękną. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, sól i pieprz, zagotować. Wlać mleko, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, gotować aż do uzyskania jednolitego, gęstego sosu. Odstawić sos z ognia, dodać cebulę, majonez i rozbełtane jajka, po czym delikatnie wymieszać z brokułami. Umieścić potrawę w żaroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż sos zgęstnieje.

Pieczone ziemniaki

Składniki:
4 duże młode ziemniaki, 20 dag wątrobianki, pół pęczka szczypiorku, 10 dag kwaśnej gęstej śmietany, 2 łyżeczki musztardy, 4 ogórki konserwowe, sól jodowana, pieprz, majeranek, 3 cebule, 2 łyżki margaryny

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć każdy w folię aluminiową. Piec 80 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjąć, przekroić wzdłuż. Bulwy lekko wydrążyć. Wątrobiankę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, śmietaną, musztardą, pokrojonymi w kosteczkę ogórkami i wydrążonym miąższem ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Masą wypełnić ziemniaki, zapiekać jeszcze kilka minut. Cebule posiekać, zrumienić na margarynie, przełożyć na ziemniaki.

Młode ziemniaki z kalafiorem

Składniki:
1/2 kg pieczonych młodych ziemniaków, duży kalafior, natka świeżej kolendry lub pietruszki, 1/2 litra oleju do smażenia, 3/4 litra jogurtu naturalnego, łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki o średnicy nie większej niż 3 centymetry. W rondelku rozgrzać olej i partiami smażyć kalafior na złotobrązowy kolor. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Natkę kolendry umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać upieczone ziemniaki z usmażonym kalafiorem, zalać 3/4 litra jogurtu, dodać posiekaną natkę oraz łyżeczkę soli. Wymieszać i podawać na ciepło.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę