Systemy jakości żywności coraz popularniejsze. Ze znaku „Jakość Tradycja” korzysta już 28 produktów. To kolejna taka inicjatywa. Ale nawet uczestnicy takich programów przyznają, że bez promocji, dla konsumentów będzie to kolejny nic nie znaczący znak graficzny na opakowaniu produktów żywnościowych.
Znak „Jakość Tradycja” to inicjatywa Izby Produkty Regionalnego. Jak na razie w sklepach można znaleźć 28 produktów zaopatrzonych w taki charakterystyczny znak. Kilkanaście kolejnych czeka w kolejce.
Jan Zwoliński – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego: znak jakość, tradycja to znak gwarantowany. Co to znaczy. Jednostki certyfikujące sprawdzają, czy zasługuje dany produkt na taki znak czy nie.
Do systemu są przyjmowane wyłącznie produkty wysokiej jakości, takie, które swoją recepturą wyróżniają się na tle rynkowych konkurentów. Tak jest na przykład ze smażonym wielkopolskim serem, który niedawno został wpisany na unijną listę chronionych produktów regionalnych. Jak na razie otrzymanie znaku nie wiąże się jeszcze z większym zainteresowaniem ze strony konsumentów, ale przedsiębiorcy mają nadzieję, że to się zmieni.
Elżbieta Zawadzka – OSM Nowy Tomyśl: jeszcze trochę za wcześnie. Znak zaczyna powoli funkcjonować. Będzie się można o tym przekonać, jeśli nastąpi reklama tego znaku.
Do udziału w systemie zachęcają też fundusze, które można dostać po otrzymaniu znaku.
Henryk Wujec – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego: a jeżeli ma taki znak, to może również korzystać z pewnego rodzaju form pomocy. Mianowicie, za samo uczestnictwo w systemie ma zwrot kosztów.
Grupy producencie mogą także liczyć na refundację do 70% działań promocyjnych.