Bank Gospodarki Żywnościowej ocenia, że trudna sytuacja gospodarcza w latach 2012-2013, oraz wysokie ceny detaliczne przetworów mleczarskich, przyczyniły się do obniżenia konsumpcji większości artykułów mlecznych w Polsce. Z badań budżetów gospodarstw domowych GUS wynika, że w ubiegłym roku przeciętne miesięczne spożycie mleka i jego przetworów w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwach domowych było o około 1 proc. mniejsze niż przed rokiem.
W ujęciu procentowym największy spadek odnotowano w odniesieniu do serów dojrzewających i topionych - o 2,5 proc. wobec 2012 roku do 0,35 kg/osobę miesięcznie. Prawdopodobnie duży wpływ na to miały notowane, szczególnie w II połowie 2013 roku, wysokie, wręcz rekordowe ceny serów.
Nie bez znaczenia jest też sytuacja finansowa konsumentów - dane GUS wskazują na istnienie silnej zależności pomiędzy spożyciem tego produktu, a poziomem dochodów ludności. W 2013 roku najwyższą konsumpcję serów dojrzewających i twarogów (0,54 kg/osobę miesięcznie) odnotowano w gospodarstwach domowych z V grupy kwintylowej (należy do niej 20 proc. osób osiągających najwyższe dochody). W grupie osób o najniższych dochodach (również 20 proc. populacji) spożycie serów jest ponad 2-krotnie niższe i w ubiegłym roku wyniosło 0,26 kg/osobę miesięcznie.
W 2013 roku o prawie 2 proc. do 3,35 litrów/osobę miesięcznie obniżyła się również konsumpcja mleka płynnego. Jest to jednak tendencja długookresowa - jeszcze w 2000 roku Polacy spożywali przeciętnie 5,39 litrów mleka na osobę, tj. o prawie 61 proc. więcej niż rok temu.
Inaczej było w przypadku jogurtów, których konsumpcja w ostatnich latach systematycznie zwiększała się - od 0,33 litrów/osobę w 2000 roku do 0,54 litrów/osobę w 2011 roku. Dwa ostatnie lata przyniosły jednak zmianę - w 2012 roku spożycie obniżyło się do 0,52, a w 2013 roku do 0,51 litrów/osobę.
Jeszcze w I kwartale br. utrzymywała się spadkowa tendencja w popycie na artykuły mleczarskie. II połowa roku przyniosła jednak zmiany. Biorąc pod uwagę poprawę sytuacji ekonomicznej w Polsce, a przede wszystkim dość silny spadek cen detalicznych, oczekujemy, że w tym roku konsumpcja przetworów mlecznych przewyższy poziomy notowane w 2013 roku.
W dłuższej perspektywie, ze względu na rosnące dochody, przy odpowiednich, intensywnych działaniach promujących spożycie przetworów mleczarskich, możliwy jest dalszy wzrost konsumpcji, w tym przede wszystkim serów dojrzewających, jogurtów, deserów mlecznych itp. Przy spadku tzw. samozaopatrzenia, mającego w Polsce około 17 proc. udział w całkowitej produkcji (dla porównania w Holandii, Francji czy Niemczech sięga ono 0,5%) istnieje także duży potencjał do zwiększenia tzw. "rynkowej" konsumpcji przetworów mleczarskich - w tym przypadku mleka płynnego, twarogów i śmietany, dostarczanych m.in. przez lokalne mleczarnie.
9199237
1