Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, w 2014 roku eksport drobiu z Unii Europejskiej może nieznacznie obniżyć się. Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA, FAS) w wyniku zniesienia w czerwcu 2013 roku refundacji eksportowych dla drobiu, w bieżącym roku jego wywóz poza granice UE-28 może być niższy o około 2% w stosunku do tego notowanego w latach 2012-2013 i wynieść 1,07 miliona ton.
Przy czym spaść ma sprzedaż zagraniczna tuszek, głównie z Francji do Arabii Saudyjskiej i na Bliski Wschód - o 5-10% w relacji rocznej.
Z kolei eksport elementów kurcząt może wzrosnąć, przede wszystkim dzięki większym wysyłkom z krajów Beneluksu, Francji i Polski do RPA, Beninu i Ghany.
Jeżeli chodzi o import drobiu, to według przewidywań FAS USDA, w 2014 roku wyniesie on około 700 tys. ton wobec 670 tys. ton w 2013 roku.
USDA przewiduje także nieznaczny wzrost produkcji drobiu w Unii. Według jej szacunków w 2014 roku w UE-28 produkcja sięgnie 9,95 mln ton, tj. będzie o 1-2% wyższa w relacji rocznej. Największych przyrostów USDA spodziewa się w krajach Beneluksu, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Rumunii, spadku natomiast we Francji i w Hiszpanii.
Przyrost konsumpcji ma być nieco silniejszy (o ponad 2% w relacji rocznej do 9,58 mln ton), przede wszystkim w wyniku ciągle nie najlepszej sytuacji gospodarczej w UE i tym samym zwracania się konsumentów w kierunku mięsa drobiowego, jako relatywnie tańszego źródła białka zwierzęcego.
W przypadku Polski wyniki eksportowe na razie są zadowalające. W 2013 roku sprzedaż zagraniczna drobiu była o ponad 10% wyższa niż w 2012 roku. Przy tym Polska należała do jednego z nielicznych krajów UE, które poprawiły swój wynik handlowy i zwiększyły udział w rynku światowym (należy zaznaczyć, że chodzi tu o całą wymianę handlową - zarówno w ramach Unii, jak i poza rynek unijny).
Początek bieżącego roku przyniósł kontynuację wzrostowego trendu w eksporcie. Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w styczniu br. wolumen wywozu mięsa drobiowego z Polski (CN 0207) był o ponad 10% wyższy niż w analogicznym miesiącu przed rokiem i sięgnął 50,8 tys. ton.
Największym odbiorca drobiu pozostają Niemcy, do których wyeksportowano 8,2 tys. ton tego gatunku mięsa, co było równoważne 16 procentom całości eksportu. Było to o ponad 23% (1,6 tys. ton) więcej niż przed rokiem. Na drugim miejscu, pod względem wolumenu wywozu, znajdują się Niderlandy gdzie wysyłki drobiu wzrosły o 3% r/r do 4,7 tys. ton, na trzecim zaś Czechy - eksport drobiu zwiększył się o 2% do niespełna 4,7 tys. ton.
Największe zmiany odnotowano jednak w przypadku Beninu. W styczniu br. Sprzedaż mięsa drobiowego na ten rynek była ponad 3-krotnie większa niż przed rokiem i wyniosła
3,2 tys. ton.
9479506
1