Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czy w wołowinie jest ….

3 grudnia 2015
W ramach realizacji działań wynikających z Decyzji Wykonawczej Komisji z dnia 19 lutego 2013 roku w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności, w dniu 1 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa rozpoczęły urzędową kontrolę żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, etykietowanej jako zawierająca wołowinę.
- Do 4 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych pobrała 30 próbek, natomiast Inspekcja Handlowa pobrała 23 próbki do badań laboratoryjnych w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA. Pobrane próbki będą badane pod kątem obecności niezadeklarowanego surowca końskiego w przetworach z wołowiny – mówi Stanisław Kowalczyk , Główny Inspektor JHARS.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę