W ramach realizacji działań wynikających z Decyzji Wykonawczej Komisji z dnia 19 lutego 2013 roku w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności, w dniu 1 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa rozpoczęły urzędową kontrolę żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, etykietowanej jako zawierająca wołowinę.
- Do 4 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych pobrała 30 próbek, natomiast Inspekcja Handlowa pobrała 23 próbki do badań laboratoryjnych w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA. Pobrane próbki będą badane pod kątem obecności niezadeklarowanego surowca końskiego w przetworach z wołowiny – mówi Stanisław Kowalczyk , Główny Inspektor JHARS.