"Zdrowa Ziemia i jej mieszkańcy"- pod takim hasłem organizowano w Łasku (woj. łódzkie) 28 marca 2012 r. konferencję dla rolników, którą współorganizował Łódzki ARiMR wraz z Urzędem Miasta i Gminą Łask. - Idealny rolnik to taki, który nie używa sztucznych nawozów i modyfikacji genetycznych oraz potrafi korzystać z probiotycznych mikroorganizmów – mówiono na spotkaniu.
Podczas spotkania omówiono takie tematy jak: "Bioróżnorodność pożytecznej mikroflory szansą nowoczesnego rolnictwa", "Efekty stosowania ProBio Emów w ogrodnictwie, uprawach zbóż, rzepaku, kukurydzy, truskawek", "Siła rodna gleby jej naturalna żyzność - rola i znaczenie próchnicy", "ProBio Emy w chowie bydła i świń".
Rolnicy mogli przekonać się o tym, w jaki sposób naturalne technologie przywracają i utrwalają ład oraz harmonię otaczającego środowiska. Mówiono o kompozycji pożytecznych i probiotycznych właściwościach mikroorganizmów, które poprawiają jakość i zdrowotność wszystkich systemów biologicznych Ziemi. Rolnik stosujący bez umiaru nawozy sztuczne syntetyki a zwłaszcza modyfikacje genetyczne, daleki jest od produkcji zdrowej żywności.
Świat XXI w. poszukuje źródeł zdrowej żywności produkowanej w harmonii z naturalnym środowiskiem. Stosowanie probioemów wpisuje się w dyskusję nad nową perspektywą Wspólnej Polityki Rolnej gdzie zwraca się szczególną uwagę na dobre praktyki rolnicze, które zapewniają najwyższą jakość płodów i dobrostan środowiska. Probiotechnologia harmonizuje z zasadami Wzajemnej Zgodności, kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej i zrównoważonego rozwoju wpisując się w realizację celów UE.