OPOLAGRA_2025

Czy przetwory mleczne stanieją?

16 września 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w sierpniu br. na krajowym rynku mleka przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu podrożały przede wszystkim produkty stałe (mleko w proszku, masło), a także sery i twarogi, natomiast artykuły płynne nieznacznie potaniały.
Największe zmiany odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, którego ceny w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 5%, kształtując się na poziomie o ponad 44% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Masło w blokach podrożało o ponad 3% w relacji miesięcznej i było o 47% droższe niż przed rokiem. Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku serów dojrzewających - wzrost o około 1-3% m/m. Z kolei ceny mleka odtłuszczonego ukształtowały się na poziomie z lipca br. W przypadku artykułów płynnych przeważały dynamiki spadkowe.
Zważywszy na rosnącą produkcję mleka w Europie i na świecie oraz stabilny popyt na przetwory mleczarskie sądzimy, że w kolejnych miesiącach wzrosty mogą wyhamowywać. Nie spodziewamy się jednak istotnych obniżek cen.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę