Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w sierpniu br. na krajowym rynku mleka przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu podrożały przede wszystkim produkty stałe (mleko w proszku, masło), a także sery i twarogi, natomiast artykuły płynne nieznacznie potaniały.
Największe zmiany odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, którego ceny w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 5%, kształtując się na poziomie o ponad 44% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Masło w blokach podrożało o ponad 3% w relacji miesięcznej i było o 47% droższe niż przed rokiem. Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku serów dojrzewających - wzrost o około 1-3% m/m. Z kolei ceny mleka odtłuszczonego ukształtowały się na poziomie z lipca br. W przypadku artykułów płynnych przeważały dynamiki spadkowe.
Zważywszy na rosnącą produkcję mleka w Europie i na świecie oraz stabilny popyt na przetwory mleczarskie sądzimy, że w kolejnych miesiącach wzrosty mogą wyhamowywać. Nie spodziewamy się jednak istotnych obniżek cen.