Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czy poprawi się rynek wieprzowiny?

12 sierpnia 2013
FAMMU/FAPA podała, że Rabobank przewiduje poprawę sytuacji na światowym rynku wieprzowiny w II połowie 2013 r. i w 2014 r., którą będzie charakteryzował m.in. nieznaczny wzrost podaży, wzrost popytu w Chinach w okresie świątecznym oraz kontynuacja wysokich cen wołowiny i drobiu.
Wzrost cen wieprzowiny będzie ograniczony ze względu na wysoki poziom zapasów przy popycie osłabionym przez kryzys gospodarczy, głównie w krajach rozwiniętych. Przy obniżce cen pasz, wynikającej z dobrych tegorocznych zbiorów, łagodny wzrost cen wieprzowiny będzie sprzyjał poprawie marży producenckiej. Wątpliwe jest jednak, czy prognozowany niewielki wzrost cen żywca, przy nieznacznym spadku cen pasz, będą wystarczające, aby pokryć straty z I półrocza br.

Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny pozostanie trudna. Pomimo niższej produkcji i wzrostu eksportu, wzrost popytu konsumenckiego będzie nadal minimalny ze względu na trudną sytuację gospodarczą. Na zwyżkę cen i popytu na wieprzowinę w Chinach wpływ miała m.in. epidemia ptasiej grypy i spadek zapotrzebowania na mięso drobiowe. Po utracie kilku ważniejszych rynków eksportowych, sezonowym wzroście popytu i niższej niż się spodziewano podaży wzrosły również ceny wieprzowiny w USA.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę