Smak, zapach i barwa piwa zależą od sposobu uzyskiwania słodu. A na jakość słodu wpływa z kolei jęczmień browarny, podstawowy składnik do jego wyrobu. W drugiej dekadzie sierpnia słodownie w Sierpcu i w Strzegomiu, należące do Danish Malting Group Polska rozpoczęły skup tegorocznego jęczmienia.
Zmienne warunki pogodowe sprawiły, że nie wiadomo, jaka będzie jakość jęczmienia browarnego
a także, czy wpłynie ona na wielkość zaplanowanego na ten rok skupu.
„Jeśli chodzi o suszę i jej wpływ na nasz skup to na razie nie można nic powiedzieć, oprócz tego, że możemy się spodziewać niższego wyrównania ziarna. Jak zaczną docierać do nas próbki zebranego jęczmienia będziemy wiedzieć, czy duża jego ilość znajdzie się poza specyfikacją” – mówi Wiesława Błaszczyk, Kierownik Działu Kontraktacji w Danish Malting Group Polska.
Co prawda jęczmień odznacza się wśród zbóż jarych większą odpornością i niezawodnością plonowania, ale niekorzystne czynniki klimatyczne powodują zwykle zwiększenie zawartości białka w ziarnie, co w przypadku jęczmienia browarnego jest niebezpieczne. Ważnym wyróżnikiem jakości jęczmienia browarnego jest też wyrównanie ziarna. Ziarno jednolite pod względem wielkości podczas słodowania równomiernie chłonie wodę, ma niską zawartość białka i lepszą jakość mikrobiologiczną. Zwłaszcza ziarno zebrane późno cechuje dobre wypełnienie i wysoka wydajność ekstraktu, co w efekcie gwarantuje otrzymanie słodu odpowiedniej jakości.
Prezes DMGP, Marcin Siemion jest raczej spokojny o tegoroczny skup: „Warunki agrometeorologiczne tego lata nie są dobre, ale nasi producenci uprawiają tylko i wyłącznie jęczmień certyfikowany, o dobrej i bardzo dobrej wartości browarnej i odporny na zmiany klimatyczne. Ważna jest też kultura uprawy, a dzięki bliskiej współpracy gospodarstw z naszym Działem Kontraktacji proces produkcji jęczmienia odbywa się pod ścisłą kontrolą technologiczną obejmującą m.in. szczegółowe ekspertyzy gleby, odpowiednie nawożenie i nawadnianie. W najważniejszym okresie czyli w okresie wegetacji, przedstawiciele DMGP są w stałym kontakcie z producentami”.
Danish Malting Group Polska współpracuje z dostawcami z całej Polski, a średnia wielkość gospodarstw wynosi ponad 500 ha.