Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czy Japonia wpuści mięso z Francji i Holandii?

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że Japonia zasygnalizowała możliwość zniesienia zakazu importu wołowiny z Francji oraz Holandii, a także złagodzenie wymagań importowych w stosunku do wołowiny sprowadzanej z USA i Kanady - donosi FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia.
Japończycy utrzymują embargo na wołowinę pochodzącą z Francji oraz Holandii od dekady. Zakaz ten wprowadzono w związku z obawami przed tzw. chorobą szalonych krów (BSE).

Ponadto Japonia zamierza podwyższyć z 20 do 30 miesięcy życia wiek zwierząt, z których mięso trafia na rynek japoński z USA i Kanady.

Prawdopodobnie Japonia oczekuje, że złagodzenie reżimu dotyczącego ochrony własnego rynku przed BSE, będzie dobrze odczytane przez Stany Zjednoczone, które poparły aspiracje tego kraju do przystąpienia do Partnerstwa Transatlantyckiego (TPP).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę