Na rynku zaczyna brakować cukru, dlatego ceny tego surowca szybują. W niektórych sklepach kilogram cukru kosztuje już 5 zł, a jego cena może wzrosnąć nawet do 7 zł - pisze Fakt.
Jak mówi w rozmowie z Faktem Wojciech Mojzesowicz, były minister rolnictwa, cukru na rynku zaczyna brakować, dlatego jego ceny tak gwałtownie rosną. Jeśli spełnią się czarne prognozy, za kilka miesięcy za kilogram cukru możemy zapłacić nawet 7 złotych, podczas gdy jeszcze tydzień temu cena cukru wynosiła 4 zł.
Eksperci wskazują trzy przyczyny wzrostu cen tego surowca. Pierwsza, to klęski żywiołowe, które nawiedziły ogromne regiony świata. Druga przyczyna, to niepokoje w Afryce i krajach arabskich, co zawsze przekłada się na skokowy wzrost cen żywności. Jest też jednak i trzecia przyczyna, choć Polska może produkować więcej cukru i łagodzić w ten sposób wzrost cen, nie możemy tego robić, bo ciążą na nas unijne limity produkcji.