FAMMU/FAPA podaje, że Kraje Półwyspu Iberyjskiego doświadczają skutków dotkliwej, wiosennej suszy. Okres od grudnia do lutego był najsuchszym okresem od 65 lat. O ile w północnej części kraju kwietniowe deszcze dały nadzieję na poprawę kondycji upraw pszenicy ozimej i jęczmienia, o tyle na południu sytuacja nadal nie skłania do optymizmu.
W południowej części Hiszpanii uprawia się pszenicę durum. Tegoroczna susza może oznaczać, że Hiszpania stanie się po raz pierwszy od dwóch dekad importerem netto tego gatunku zbóż.
Kwiecień i maj są dwoma kluczowymi miesiącami dla hiszpańskich upraw zbóż ozimych, tak więc od przebiegu warunków pogodowych w maju br. zależeć będzie rzeczywisty poziom tegorocznej produkcji ozimych odmian zbóż, których zbiory wahają się od 9 mln ton do 20 mln ton rocznie.
Według wstępnych szacunków straty w Andaluzji, regionie w którym produkuje się największe ilości durum w Hiszpanii, sięgają nawet 70 - proc.