Ptak_Waw_CTR_2024

Członkowie honorowi PSPO

20 marca 2008
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju nadało godność członka honorowego wybitnym osobowościom, których zasługi niewątpliwie przyczyniły się do rozwoju postępu w branży olejarskiej. Jak informuje Ewa Myśliwiec z Biura PSPO wśród wyróżnionych znaleźli się: prof. dr hab. Jan Krzymański – IHAR oddz. Poznań, prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda – IHAR oddz. Poznań, prof. dr hab. Wojciech Budzyński – UWM w Olsztynie, doc. dr hab. Marek Mrówczyński – IOR w Poznaniu, prof. dr hab. Jerzy Tys – Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie oraz prof. dr hab. Franciszek Brzóska – Instytut Zootechniki PIB Balice k. Krakowa i Stefan Heimann – COBORU Słupia Wielka.

Uroczystość odbyła się 11 marca 2008 r. podczas XXIX Konferencji Naukowej Rośliny Oleiste w Poznaniu. Organizatorem gromadzącej 200 osób konferencji był Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, przy współudziale Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Członkowie honorowi otrzymali pamiątkowe tablice i kryształowe upominki.
Konferencja Rośliny Oleiste odbywała się po raz dwudziesty dziewiąty. W części inauguracyjnej konferencji dr inż. Lech Kempczyński dyrektor generalny Stowarzyszenia omówił cele i zadania PSPO. Dyrektor wyraził duże zainteresowanie kierunkiem prowadzonych prac przez instytuty naukowo-badawcze dla poprawy standardów jakościowych rzepaku, śruty i oleju.Ponadto na konferencji zostały omówione wyniki badań nad rzepakiem, olejem, śrutą i biopaliwami prowadzone przez wiodące instytuty badawczo-naukowe i uczelnie wyższe. Prof. dr hab. Iwona Bartkowiak - Broda omówiła prowadzone obecnie badania genetyczne i hodowlane dla ulepszenia plenności i jakości nasion rzepaku, z uwzględnienie odmian rzepaku żółtonasiennego, z którym wiązane są liczne nadzieje.
Prof. dr hab. Wojciech Budzyński zwrócił uwagę na samosiewy rzepaku ozimego jako coraz większy problem agrotechniczny. Samosiewy pomniejszają ponadto efekt hodowli jakościowej, utrudniając uzyskanie określonych standardów surowca olejarskiego.
Zasady integrowanej ochrony roślin, która w niedalekiej przyszłości będzie zalecana we wszystkich krajach UE, omówił doc dr hab. Marek Mrówczyński wraz z zespołem IOR. W obecnej sytuacji gospodarczej system ten jest najlepszym sposobem zapewnienia dobrej kondycji roślin i prowadzi do uzyskania wysokiej jakości plonu bez negatywnego wpływu na środowisko przyrodnicze.  Natomiast prof. dr hab. Jerzy Tys wyjaśnił budzący wiele kontrowersji temat bezpiecznego przechowywania rzepaku w zależności od wilgotności. Zwrócił uwagę na fakt, że o aktywności biologicznej nasion decyduje wilgotność zarodka (optymalnie 12-14%). W przypadku prób przechowywania rzepaku przy wilgotności 9% (45% tłuszczu) wilgotność zarodka jest porównywana z wilgotnością zbóż wynoszącą 16,4%, przez co uniemożliwione jest długotrwałe przechowywanie.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę