Czesi wchodzą z pastami mięsnymi do sklepów na Śląsku
24 czerwca 2009
Czeskich firm produkujących wyroby spożywcze jest niewiele na naszym rynku, a już takich jak Hame, a.s. która jest jednym z wiodących wytwórców past z różnych typów mięs z dodatkiem smacznych przypraw jak do tej pory nie było wcale. Wkrótce to się zmieni bo czeski lider wyrobów mięsnych z Kunovic planuje po kilku próbach rozpocząć sprzedaż produktów z logiem Hame na górnym Śląsku oraz w Wielkopolsce. Firma z Czech już od kilku lat wystawiała swoje wyroby na targach spożywczych Polagra, jednak dopiero na początku roku bieżącego kierownictwo firmy zdecydowało się na rozpoczęcie planowej dystrybucji past mięsnych w Polsce.
Do śląskich sklepów spożywczych i mięsnych trafią pasty z mięsa indyczego oraz drobiowego z dodatkiem jajek a także przysmak ze słoniną i przysmak z mięsa grillowanego z zestawem przypraw tradycyjnie stosowanym podczas grillowania. Wszystkie te produkty pojawią się w sklepach Poznania i na Śląsku najpóźniej we wrześniu 2009 roku w opakowaniach o pojemnościach od 105 do 130 gram w formie tradycyjnych okrągłych lub podłużnych opakowań.
Cena za opakowanie 130 gram pasty z mięsa indyczego ma być ustalona na poziomie 1,80 zł brutto.