Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czesi nie chcą niemieckiego miesa

5 stycznia 2016

Czescy rolnicy wzywają producentów wyrobów do zrezygnowania z zakupów mięsa pochodzącego z Niemiec. Niemieccy producenci w związku ze spadkiem popytu wynikającym z tzw. afery dioksynowej starają się je sprzedawać zagranicą.

Czeska Izba Rolna zwraca uwagę, że w Czechach nikt nie ma rozeznania co do ilości skażonego dioksynami mięsa z Niemiec, które znalazło się na rynku. Zarzuca władzom, że nie podjęły żadnych kroków prewencyjnych. Jak wynika z raportu Izby Rolnej miesięcznie wjeżdżało do Czech około 17-tu tysięcy ton mięsa. W komunikacie Izby podkreślono, że już w marcu ubiegłego roku dioksyny były w Niemczech dodatkiem do paszy i dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że skażone mięso w dużych ilościach przekroczyło czeskie granice. Służbom weterynaryjnym udało się odnaleźć niewielką ilość skażonego mięsa, w sumie około kilkuset kilogramów.

Szef Izby Rolnej Jan Veleba wezwał ministerstwo handlu do wprowadzenia bezwzględnego nakazu umieszczania na opakowaniach mięsa i produktów mięsnych wyraźnych napisów świadczących o kraju pochodzenia.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę