OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Czas na dorszowe żniwa

3 grudnia 2015
W sobotę 23 sierpnia na zamku w Gniewie  będzie królował dorsz. To niewielkie miasteczko w województwie pomorskim  zamieni się w rybną stolicę  Polski  za sprawą organizowanych   Dorszowych Żniw czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.
Na wszystkich gości, którzy tego dnia przekroczą próg gniewskiego zamku czeka moc atrakcji . Będzie można nie tylko podziwiać zmagania najlepszych mistrzów rybnych kuchni , ale również spróbować przyrządzanych przez nich potraw i samemu wziąć udział w licznych konkursach poświęconych rybnym kulinariom. W  mistrzowskim turnieju   biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym roku ich zadaniem będzie przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady (nowość!). Konkurs oceniany będzie według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski.
Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpi o godzinie 20:00 podczas Gali finałowej, na dziedzińcu zamkowym.
W tym roku dodatkową atrakcja Dorszowych Żniw będzie finał I ogólnopolskiego konkursu dla fotografów kulinarnych. Tematem prac są ryby morskie oraz czekolada i maliny.
Ekipy kucharskie Dorszowe Żniwa 2014
1. FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek
2. Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki
3. Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler
4. Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski
5. Restauracja „Malinowy Ogród” Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski
6. Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska
7. Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik
8. Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska
9. Restauracja Pergola Kołobrzeg
Kapitan : Adam Dmyterko
Pomocnik : Rafał Pichniuta


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę