Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czarna papryka, niebieskie kartofle

24 października 2011
Włoski związek rolników zaprezentował niezwykłe okazy warzyw: czarną paprykę, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem i czerwoną bazylię. Jak zapewniają rolnicy, oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają dobroczynne działanie.
Warzywa w zaskakujących barwach były atrakcją Międzynarodowego Forum Rolnictwa i Żywności w Cernobbio, na północy Włoch. Związek rolników indywidualnych Coldiretti poinformował o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, które są największą zaletą kolorowych okazów. I tak na przykład czerwona bazylia pomaga zwalczać stres, a ciemna fioletowa marchew hamuje proces starzenia skóry.
Z kolei czarna, niemal kwadratowa, papryka bogata jest w witaminy oraz w przeciwutleniacze zaś niebiesko-fioletowe ziemniaki z Trydentu zawierają antocyjany korzystnie wpływające na wzrok i zapobiegające odkładaniu się cholesterolu. Jest też biała marchewka o słodkim smaku oraz kolorowa botwina z liśćmi w barwach od żółtej i pomarańczowej do różowej, która nie traci ich w trakcie gotowania.
Wszystkie te produkty uprawiane są pod kontrolą i w sposób naturalny - podkreślił rolniczy związek w wydanym komunikacie. Komunikat stwierdza też, że aby wprowadzić te nowości na rynek nie trzeba uciekać się do takich "nienaturalnych metod, jak manipulacja genetyczna".



POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę