Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że w sezonie 2010/2011 w Argentynie zbiory cytryn wyniosą około 1,25 mln ton, pomarańczy - około 900,0 tys. ton oraz mandarynek odpowiednio 400 tys. ton a grapefruitów jedynie 130 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie Attache Reports FAS USDA.
Argentyna jest niewątpliwe światowym liderem w produkcji cytryn - w sezonie 2009/2010 wolumen zbiorów wyniósł 1 mln ton, a sezon wcześniej 1,35 ml ton tych cytrusów. Znaczna cześć z corocznych zbiorów cytryn trafia w tym kraju do przetwórstwa w bieżącym sezonie szacuje się, że będzie to około 950 tys. ton.
Spożycie jest natomiast zaskakująco niskie wobec tak znaczącej produkcji - średnioroczna konsumpcja cytryn w Argentynie to zaledwie około 40,0- 50,0 tys. ton. Podobna sytuacja ma miejsce również w przypadku eksportu tych cytrusów.
W każdym sezonie wielkość wywozu owoców waha się w granicach około 250 tys. ton, a na sezon 2010/2011 planowane jest około 260 tys. ton. Corocznie największym odbiorcą argentyńskich cytryn jest rynek unijny mający około 70% udział w eksporcie, natomiast około 20% eksportowanego wolumenu cytryn stanowią dostawy do Rosji.