Dodatkowe zagospodarowania 100 tys. ton jabłek, będzie w pełni możliwe pod warunkiem, że cydr uzyska prawo do promocji i reklamy masowej. Polska Rada Winiarstwa, Związek Producentów Soków i Związek Sadowników RP twierdzą, że oprócz korzyści gospodarczych, za cydrami mogą iść również pozytywne zmiany w strukturze spożycia alkoholi.
Cydr jest lekkim, niskoprocentowym napojem alkoholowym uzyskiwanym z soku jabłkowego poddanego fermentacji. Postrzegany jest jako coś pośredniego między winem,
a piwem. Z pierwszym łączy go podobny sposób produkcji, z drugim niska zawartość alkoholu. Z obydwoma natomiast, fakt, że niesie za sobą określone, wyraziste smaki i te walory smakowe są jego głównym atutem.
Jak wynika z badań społecznych przeprowadzonych na zlecenie Krajowej Unii Producentów Soków, konsumenci widzą w cydrze zamiennik wspomnianych alkoholi : w pierwszej kolejności piwa smakowego (57% respondentów), w dalszej, również wina (53,9%) oraz drinków robionych na bazie wódki i innych dodatków (39,1%). Na tej podstawie producenci cydru przekonują, że przy odpowiednich działaniach reklamowych i popularyzacji cydrów mogłoby dojść do pozytywnych zmian w strukturze spożycia alkoholi, w ramach, której nastąpiłoby częściowe przejęcie przez ten trunek konsumentów pijących do tej pory wyłącznie piwo, wino i drinki. To z kolei wpłynęłoby na zagospodarowanie większej ilości naszych owoców, ale też zmniejszenie spożycia czystego alkoholu w społeczeństwie. Największą barierą w skutecznym promowaniu trunku są natury formalno-prawnej. Jak podkreśla Elżbieta Pawłowska, Dyrektor Biura Polskiej Rady Winiarstwa: - Bez zmian
w przepisach ustawy, które pozwoliłyby cydrom prowadzić działania reklamowe niemożliwa będzie popularyzacja tej kategorii produktowej i szerokie komunikowanie jej zalet, takich jak: niska zawartość alkoholu, naturalność i unikalny smak. Tym sam trudno będzie w pełni wykorzystać potencjał tkwiący w cydrach. A jest on ogromny. Wsparcie przez państwo rozwoju rynku cydru będzie miało korzystny wpływ nie tylko na polską gospodarkę, ale będzie także długotrwale oddziaływać na poprawę sytuacji sadowników. Cydr to również szansa na pozytywną zmianę struktury spożycia alkoholi, w tym ograniczenie konsumpcji alkoholi mocnych.