Jak zrobić cukier z cukru? Polskie zakłady już wiedzą i będą przerabiać cukier trzcinowy na cukier biały. Pierwsze takie instalacje są już uruchomione. Teraz szykują się kolejne inwestycje.
Do tej pory polskie firmy produkowały cukier z buraków. Ale z czasem pojawiły się nowe możliwości. Przerób surowego cukru z trzciny. Jako pierwsza taką instalację postawiła firma Nordzucker. Teraz podobna powstanie w Glinojecku.
Janusz Pierun - Pfeifer und Langen: przymierzamy się do inwestycji pod tytułem przerób cukru surowego z trzcinowego. I to jest inwestycja, która będzie przeprowadzona w przyszłym roku.
Od pierwszego października istniej możliwość bezcłowego importu surowego cukru trzcinowego z krajów rozwijających się. Przedsiębiorcy chcą to wykorzystać i w ten sposób realizować unijne limity. Ale nie będzie to takie proste przynajmniej na razie. Na drodze stoją bowiem dwie przeszkody. Po pierwsze dostępność takiego surowca.
Stanisław Barnaś – KZPBC: tego cukru na świecie nie ma. Jednynie ma trochę Brazylia, ale w głębi lądu. A jak wiemy Brazylia dróg nie ma – jest tam tylko woda. Nie ma możliwości przetransportowania go do portów oceanicznych.
I dlatego brazylijski cukier trzcinowy bardzo często zostaje w tym kraju do przerobu na biopaliwa. Ale nawet, gdyby ktoś na światowym rynku znalazł taki surowiec jest jeszcze kwestia ceny.
Marcin Kulicki - Krajowa Spółka Cukrowa: ceny światowe cukru poszły tak do góry, że nie grozi nam import taniego cukru.
Inwestycje w instalacje do przerobu cukru trzcinowego powstały z myślą o spadającej powierzchni upraw buraków cukrowych. W efekcie w zeszłym sezonie Polska nie wykorzystała unijnego limity produkcji cukru.