Wszystkie europejskie koncerny odetchnęły z ulgą -nie będzie dodatkowego wycofywania limitów produkcji cukru. Komisja Europejska uznała, że sytuacja na rynku jest na tyle stabilna, że nie wymaga dalszych interwencji.
Tzw. wycofanie kwot produkcyjnych to stosowana przez Komisję Europejską metoda na obniżenie produkcji cukru we Wspólnocie. Ostatni raz taką decyzję podjęto w marcu, gdy zdecydowano o obcięciu w całej Wspólnocie limitów o 13,5%. Koncerny cukrowe obawiały się, że Bruksela uzna to za niewystarczający krok i wycofa z rynku jeszcze więcej limitów. Na szczęście się tak nie stało.
Łukasz Wróblewski – rzecznik prasowy KSC: - Możemy zrobić kolejne wycofanie, Komisja uznała, że na dotychczasowym etapie realizowania reformy te podjęte kroki są wystarczające.
Prewencyjne wycofanie limitów cukrowych w marcu o 2 miliony ton spowodowało, że tylko największy polski koncern musiał zmniejszyć produkcję, aż o 90 tysięcy ton. To doprowadziło do z kolei do zwiększenia importu cukru.