OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Cukier w workach droższy od paczkowanego

3 grudnia 2015
Od czerwca 2013 r. ceny zbytu cukru workowanego kształtują się na poziomie wyższym niż ceny cukru paczkowanego. Tendencja ta jest wynikiem utrzymującego się popytu na cukier ze strony przemysłu przetwórczego przy jednoczesnym ograniczaniu spożycia w gospodarstwach domowych.

W maju 2014 r. na rynku krajowym ceny cukru workowanego obniżyły się o 2proc. w porównaniu z kwietniem do 2,08 zł/kg. Równocześnie ceny cukru paczkowanego wzrosły o 2% i wyniosły średnio 1,98 zł/kg.
W odniesieniu do cen sprzed roku ceny zbytu cukru były o 34-38% niższe. Niski poziom cen krajowych jest odzwierciedleniem tendencji na rynkach światowych.


POWIĄZANE

Komisja Europejska przyjęła listę środków przejściowych w handlu między Ukrainą ...

Rolnicy obawiają się niekorzystnych zmian w finansowaniu Wspólnej Polityki Rolne...

25 lat odpowiedzialności. Jubileuszowa konferencja Forum Odpowiedzialnego Biznes...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę