Rzeczpospolita podała, że w połowie lipca 2013 roku cukier na giełdach w Nowym Jorku i Londynie był odpowiednio 26 i 30 proc. tańszy niż przed rokiem - wynika z danych Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Ceny cukru są dziś najniższe od trzech lat i mogą nadal spadać.
W ostatnich miesiącach cukier nieznacznie staniał w UE, ale do poziomów światowych nadal mu daleko. Według ostatnich dostępnych danych w kwietniu 2013 r. cukrownie sprzedawały go średnio za ponad 730 euro za tonę.
Jak informuje Rzeczpospolita reforma unijnego rynku cukru, która weszła w życie w sezonie 2009/2010, przełożyła się na ograniczenie jego produkcji oraz importu. Polska w ramach przyznanych kwot może wytworzyć tylko ok. 1,4 mln ton cukru rocznie, czyli o 200 tys. ton mniej niż potrzebuje.
Na giełdach światowych cukier jest średnio o ok. 25 proc. tańszy niż rok temu, a w Polsce staniał w tym czasie o 10 proc.