Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier tanieje, ale dla firm spożywczych to wciąż mało

5 stycznia 2016
Tańszy cukier krzepi spożywców, choć wciąż im mało - podaje ,,Puls Biznesu''. Cukrownicy natomiast mają dość. Nie zgadzają się też co do przyczyn spadku i dalszego kierunku cen.
Na świecie cukier jest najtańszy od trzech lat. W UE także zaczęły się spadki cen. Od listopada 2012 przez 12 miesięcy krajowy cukier staniał o 100 euro, do 632 euro za tonę. Zdaniem ekspertów przyczyną tego stanu może być dochodzenie wszczęte przez KE w sprawie wysokich cen cukru (w maju 2013 r. organy unijne potwierdziły przeprowadzenie kontroli w cukrowniach; jej wyniki nie są znane). Obniżka może być też przyczyną rodzącej sie konkurencji w związku z widmem zniesienia kwot w 2017 r. - pisze "PB".
Przedstawicele przemysłu spożywczego spadek cen cukru sobie chwalą, ale dla nich to wciąż mało. Marek Sypek, prezes Agros Novy mówi w rozmowie z "PB", że ostatnie kontrakty podpisywane jesienią ub.r. są niższe o 70 euro za tonę. Jednocześnie wciąż drożeją inne surowce i koszty produkcji - prawie we wszystkich branżach.



POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę