Cukier tanieje, ale dla firm spożywczych to wciąż mało
5 stycznia 2016
Tańszy cukier krzepi spożywców, choć wciąż im mało - podaje ,,Puls Biznesu''. Cukrownicy natomiast mają dość. Nie zgadzają się też co do przyczyn spadku i dalszego kierunku cen.
Na świecie cukier jest najtańszy od trzech lat. W UE także zaczęły się spadki cen. Od listopada 2012 przez 12 miesięcy krajowy cukier staniał o 100 euro, do 632 euro za tonę. Zdaniem ekspertów przyczyną tego stanu może być dochodzenie wszczęte przez KE w sprawie wysokich cen cukru (w maju 2013 r. organy unijne potwierdziły przeprowadzenie kontroli w cukrowniach; jej wyniki nie są znane). Obniżka może być też przyczyną rodzącej sie konkurencji w związku z widmem zniesienia kwot w 2017 r. - pisze "PB".
Przedstawicele przemysłu spożywczego spadek cen cukru sobie chwalą, ale dla nich to wciąż mało. Marek Sypek, prezes Agros Novy mówi w rozmowie z "PB", że ostatnie kontrakty podpisywane jesienią ub.r. są niższe o 70 euro za tonę. Jednocześnie wciąż drożeją inne surowce i koszty produkcji - prawie we wszystkich branżach.