FAPA/FAMMU podała, że kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2013 roku dla cukru białego został zrealizowany na 115 900 ton (2318 lotów). Sprzedawcą był Sucden, a odbiorcą ED&F Man. Cukier ma trafić do Gwatemali.
Niewielka realizacja może świadczyć o poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie na cukier, ograniczanym dodatkowo obserwowanymi od dawna spadkami. Ostatni tydzień przyniósł jednak podwyżki notowań cukru, czego powodem jest przede wszystkim sytuacja techniczna rynku.
W ujęciu tygodniowym cukier biały podrożał w Londynie do 501,2 USD/t (więcej o niespełna 2%), a surowy w Nowym Jorku wzrósł do 404,5 USD/t (więcej o niecały procent). W relacji rocznej cukier był jednak wyraźnie tańszy, a przecena wyniosła odpowiednio 23 i 29%. Ostatnie podwyżki mają raczej przejściowy charakter.
Światowy rynek cukru będzie charakteryzować się trzeci sezon z rzędu nadwyżką produkcji nad konsumpcją, co przemawia za przeceną.