A_BIO_AGRO_950

Cukier przestał tanieć

3 grudnia 2015
FAPA/FAMMU podała, że kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2013 roku dla cukru białego został zrealizowany na 115 900 ton (2318 lotów). Sprzedawcą był Sucden, a odbiorcą ED&F Man. Cukier ma trafić do Gwatemali.
Niewielka realizacja może świadczyć o poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie na cukier, ograniczanym dodatkowo obserwowanymi od dawna spadkami. Ostatni tydzień przyniósł jednak podwyżki notowań cukru, czego powodem jest przede wszystkim sytuacja techniczna rynku.
W ujęciu tygodniowym cukier biały podrożał w Londynie do 501,2 USD/t (więcej o niespełna 2%), a surowy w Nowym Jorku wzrósł do 404,5 USD/t (więcej o niecały procent). W relacji rocznej cukier był jednak wyraźnie tańszy, a przecena wyniosła odpowiednio 23 i 29%. Ostatnie podwyżki mają raczej przejściowy charakter.
Światowy rynek cukru będzie charakteryzować się trzeci sezon z rzędu nadwyżką produkcji nad konsumpcją, co przemawia za przeceną.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę