Jak podała FAMMU/FAPA, w połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 357,4 USD (dostawa na lipiec br.), a białego w Londynie 475,1 USD (dostawa na sierpień br.). Ostatnie tygodnie przyniosły dalszą przecenę.
W relacji miesięcznej spadki wyniosły odpowiednio 4% i pół procenta, a w rocznej 19 i 16%. Od kilku tygodni ceny cukru utrzymują się na poziomie najniższym od 3 lat.
Na ostatnie spadki wpływ przede wszystkim miała zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej tempo wskazuje na bardzo dobre wyniki. Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii. Obraz rynku w najbliższych tygodniach będzie w dużej mierze zależeć od tego, ile trzciny będzie przerabiane w Brazylii na bioetanol, a ile na cukier. Obecnie na cukier przerabiane jest około 42% zbiorów. Jeśli udział cukru będzie rosnąć, to najprawdopodobniej zaowocuje to dalszymi przecenami.